Apskats: Prokremliskie izdevumi apvaino NATO Krievijas nomelnošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) izveidotās «East StratCom Task Force» komandas iknedēļas izdevumā «Disinformation Review» («Dezinformācijas apskats») vērsta uzmanība uz atsevišķiem dezinformācijas piemēriem, kuros NATO tiek apvainota propagandas īstenošanā ar mērķi nomelnot Krieviju.

Apskatā norādīts uz publikāciju, kurā rakstīts, ka NATO īsteno sarežģītu propagandas kampaņu pret Krieviju, kas satur vairākus elementus, tostarp to, ka Krievija ir iejaukusies ASV vēlēšanu procesā, veikusi darbības Ukrainā un Krimā, kā arī apdraud Vācijā gaidāmās vēlēšanas un Eiropas demokrātiju. NATO gan kā aizsardzības alianse nenodarbojas ar propagandu, kā arī dezinformācijas atspēkojumā vērsta uzmanība uz vairākiem avotiem, kuri skaidri norādījuši uz Krievijas iejaukšanos dažādos procesos, tostarp jau minētajos.

Tāpat apskatā vērsta uzmanība uz ASV spēku izvietošanu Polijā. Kādā publikācijā norādīts, ka tie nav ES spēki, kas tiks izvietoti, līdz ar to tas ir drauds Krievijai. Dezinformācijas atspēkojumā gan skaidrots, ka šāda rīcība no sabiedroto puses ir tikai un vienīgi savaldīšanai un aizsardzībai, ņemot vērā Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā.

Dezinformācija tikusi vērsta arī pret Baltijas valstīm, norādot, ka arī šajā reģionā ASV militāro spēku izvietošanā saskatāmi soļi, lai sāktu militāru konfliktu ar Krieviju. Arī šajā gadījumā dezinformācijas atspēkojumā atgādināts par NATO samitu, kas norisinājās Varšavā, kā arī tajā pieņemtajiem lēmumiem, lai stiprinātu alianses dalībvalstis.

Kopumā prokremliskie mediji joprojām salīdzinoši lielu uzmanību pievērš Ukrainai, mēģinot pārliecināt lasītājus, ka Krievija patiesībā nekaro Ukrainā. Tāpat atsevišķos materiālos tiek minēts, ka Krievijas invāzija Donbasā patiesībā ir Rietumvalstu mediju radīts viltojums, izmantojot bildes no citām vietām. Tajos arī mēģināts lasītājus pārliecināt, ka Eiropā esošie mediji konstanti melo par situāciju Ukrainā.

Tomēr dezinformācijas atspēkojumā norādīts, ka gūti vairāki pierādījumi par Krievijas iesaisti Ukrainā, kā arī vērsta uzmanība uz atsevišķu mediju pārstāvjiem, kuri ir cieši saistīti ar prokremliskajiem medijiem.

Iknedēļas izdevumā tiek publicēti dezinformācijas apkopojumi, kurus veic speciāla «mītu kliedēšanas» komanda, bet «East StratCom Task Force» tikai apkopo minēto informāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu