RPIVA reorganizācijā saskata finansiālu zaudējumu risku valstij

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizācija var radīt finansiālus zaudējumus valstij, uzskata RPIVA rektore Daina Voita.

Izvērtējot akadēmijas reorganizācijas potenciālos riskus, RPIVA secinājusi, ka tas var radīt vērā ņemamu finansiālu zaudējumu risku. Voita skaidroja, ka aptuveni viens miljons eiro būtu nepieciešams, lai izmaksātu RPIVA darbiniekiem atvaļinājuma kompensācijas, atlaišanas pabalstus un bezdarbnieku pabalstus.

Aptuveni 20 000 eiro nāktos samaksāt soda naudā saistībā ar telpu nomas līguma laušanu Bauskā, kā arī rastos administratīvie izdevumi, mainot rekvizītus, studentu apliecības utt. Vairākus tūkstošus eiro, pēc RPIVA domām, būtu nepieciešams samaksāt arī par Latvijas Universitātes, RPIVA, Izglītības un zinātnes ministrijas, pašvaldību darbinieku darba cilvēkstundām, nodrošinot pārmaiņas.

Voita norādīja, ka būtu nepieciešams iedarbināt arī «Reorganizācijas fondu», lai segtu Latvijas Universitātes zaudējumus saistībā ar RPIVA studentu zemāku studiju maksu.

RPIVA vadība neizslēdz, ka būs nepieciešams rēķināties arī ar morālajām kompensācijām, ja studenti ar prasībām vērsīsies Satversmes tiesā. Satversmes tiesa gan morālas kompensācijas nepiespriež. Īstenojot RPIVA reorganizāciju, būtu nepieciešami arī aptuveni 40 000 eiro, lai iegādātos datu bāzes, ko izmanto akadēmijas studenti.

RPIVA ieskatā, tāpat tiktu grauta iedzīvotāju ticība valsts pārvaldei, jo «pēdējā laikā galvenās problēmas tiek radītas vidē, kur aug un iegūst izglītību mūsu bērni, vidē, kur veidojas vērtību sistēma».

LETA jau ziņoja, ka IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas, un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Ministrs norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs «veselīga un draudzīga konkurence».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu