Kā izglābt šīs meitenes?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī jaunākā statistika liecina, ka pēdējos gados samazinājies smēķējošo jauniešu skaits, ārsti ir satraukti, ka ļoti daudz jauno meiteņu, kuras ir īpaši jutīgas pret cigarešu kaitīgo ietekmi, kļūst atkarīgas no tabakas izstrādājumiem. Cīņa pret smēķēšanu ir cīņa par pusaudžu dvēselēm - svarīgi, lai bērni nemaz nesāktu smēķēt un nekļūtu par cigarešu ražotāju klientiem.

Pēc statistikas bērni smēķē mazāk

Analizējot bērnu (no 13 līdz 15 gadu vecumam) smēķēšanu, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa intervijā TVNET saskata pozitīvu tendenci. Piemēram, 1998.gadā smēķēja katrs trešais 15 gadus vecais puisis, bet 2014.gadā – tikai katrs astotais. Par regulāri smēķējošu jaunieti uzskata tādu, kurš pēdējā mēneša laikā vismaz vienu reizi smēķējis.

Speciālisti priecājas, ka smēķējošo puišu īpatsvars ir strauji krities – no 39% 2011.gadā līdz 25% 2014.gadā. Arī smēķējošo meiteņu daudzums sarucis no 41% līdz 24%. Šie rādītāji ir ļoti iepriecinoši, jo

cīņā pret smēķēšanu ļoti svarīgi, lai bērni un jaunieši vispār nesāktu smēķēt.

Pēc tam, kad cilvēks jau ir sācis regulāri smēķēt un kļuvis atkarīgs no nikotīna, viņam ir daudz grūtāk atmest šo netikumu.

Smēķējošo bērnu daudzuma samazinājums skaidrojams ar vairākiem faktoriem: reklāmas aizliegumiem, cenu politiku, informatīvām kampaņām, sarunām skolās, Līviņa uzskaita.

Smēķēt sāk jau mazi bērni

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pneimonoloģijas galvenais speciālists Alvils Krams intervijā TVNET pauž satraukumu par smēķēšanas izplatību pusaudžu vidū, jo ļoti daudz meiteņu smēķē. Neseni dati liecina, ka meitenes smēķē tikpat lielā daudzumā kā puiši. Viņš atgādina, ka sievietes ir daudz jutīgākas pret smēķēšanas kaitīgo ietekmi, dažādām toksiskām un atkarību veicinošām vielām. Turklāt daļa bērnu sāk smēķēt pat agrāk par 10 gadu vecumu.

Pusaudžu smēķēšanas ziņā Baltijas valstis ir sliktā situācijā, gan Eiropas, gan globālā mērogā.

Cīņa pret smēķēšanu ir cīņa par pusaudžu dvēselēm.

Vairums cilvēku sāk smēķēt nepilngadīgi, tāpēc ļoti svarīgi, lai pusaudži nesāktu smēķēt. Ja tomēr cilvēks sāk smēķēt, viņš kļūst atkarīgs (nikotīnam piemīt ļoti augsts atkarības izraisīšanas potenciāls). Sākot smēķēt, ir ļoti grūti atmest šo netikumu. Tas attiecas arī uz bērniem un pusaudžiem.

Jo jaunāks cilvēks smēķē, jo tas atstāj negatīvāku iespaidu uz veselību. Nikotīns bojā un kavē centrālās nervu sistēmas attīstību. Tāpat tas veicina plaušu vēža attīstību.

Cigaretes netirgotu redzamā vietā pie kases

Krams arī atgādināja par neseno cīņu Saeimā, kad ārsti vēlējās panākt, lai cigaretes netirgotu veikalu redzamajās vietās pie kases. Taču tabakas ražotāju, izplatītāju un tirgotāju lobijs bija ļoti spēcīgs un tāpēc neizdevās to panākt. Somijā šāda kārtība jau esot.

«Visa cīņa ir par bērnu domāšanu. Jau no bērnības bērns redz, ka lielākie kārumi – konfektes, košļājamās gumijas un čupa-čupi - stāv veikalos pie kases.. Turpat blakus visiem kārumiem stāv skaistas cigarešu paciņas.

Bērna zemapziņā iesēžas, ka cigaretes ir labas, jo stāv kopā ar kārumiem pie kases.

Tāpēc šāda kārtība ir jāaizliedz,» ārsts uzskata, norādot, ka parasti smēķētāji nemaina savu iecienīto cigarešu marku un, pat nepaskatoties uz cigarešu stendu, zina, kura zīmola produktus pirks.

Tāpēc būtu labi, ja pie kases būtu saraksts ar pieejamajām cigaretēm, bet pašas kastītes atrastos bērniem neredzamā vietā, piemēram, zem kases letes.

Cīņā par šādu kārtību Krams dzirdēja vairākus absurdus apgalvojumus, piemēram, tas negatīvi ietekmēs cīņu pret kontrabandu vai lauku veikalam vajadzīgi 2000 eiro, lai cigaretes padarītu mazāk redzamas apmeklētājiem.

Populārākās ir cigaretes

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sabiedrisko attiecību speciālistes Edītes Tetteres sniegtajiem jaunākajiem pētījuma datiem, 2014. gadā 25% skolēnu (13-15 gadus veci) regulāri (vismaz 1 vai 2 dienas pēdējo 30 dienu laikā) bija lietojuši jebkādus tabakas izstrādājumus, kas ir par 39% mazāk nekā 2011. gadā.

Foto: Publicitātes foto

13-15 gadus veco skolēnu īpatsvars, kuri lietojuši jebkurus tabakas izstrādājumus pēdējā mēneša laikā, 2002. - 2014. gads, %

Avots: Starptautiskais jauniešu smēķēšanas pētījums. 2014. gada aptauja Latvijā un tendences. SPKC, 2015

Cigaretes, kas ir populārākais jauniešu vidū lietotais tabakas izstrādājums, 2014. gadā bija pamēģinājuši 60% skolēnu

vecuma grupā no 13 līdz 15 gadiem. Arī šeit novērojama skaidra tendence samazināties izplatībai: salīdzinot ar 2000. gadu,

tādu skolēnu īpatsvars, kuri bija pamēģinājuši smēķēt cigaretes, samazinājās gan meiteņu (par 22%), gan zēnu (par 27%) vidū.

Pēc cigaretēm otrs populārākais tabakas izstrādājums jauniešu vidū ir ūdenspīpe, kuru 2014. gadā bija pamēģinājuši smēķēt 41% aptaujāto jauniešu, kas salīdzinot ar 2011. gada aptaujas datiem ir samazinājies par 19% punktiem.

Kopš 2002.gada ir redzama uzskatāma pasīvās smēķēšanas izplatības samazināšanās jauniešu vidū, kas norāda uz attieksmes maiņu attiecībā uz bērnu veselības pasargāšanu no tabakas dūmu kaitīgās iedarbības. Vēl 2002. gadā 64% 13-15 gadus veco skolēnu ziņoja par pasīvo smēķēšanu mājās, bet 2014. gadā šis īpatsvars bija sarucis līdz 41%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu