Latviešu valodas nezināšanas dēļ amatu var zaudēt Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata nāksies šķirties vienas no Latvijas prestižākajām augstākās izglītības iestādēm - Rīgas Ekonomikas augstskolas jeb «SSE Riga» - rektoram Andersam Pālzovam, otrdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas Sešos».

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Ministrijā atklāj, ka tā šā paša iemesla dēļ neplāno virzīt valdībā arī «SSE Riga» līdzšinējā rektora Pālzova atkārtotu apstiprināšanu. Šādi ministrija lauzusi ilgstošo tradīciju «pievērt acis» uz abu augstskolu rektoru vājajām latviešu valodas zināšanām, ņemot vērā, ka šīs divas izglītības iestādes dibinātas kā starptautiskas sadarbības projekti un tajās mācības notiek tikai angļu valodā.

«Līdz šim, ņemot vērā, ka šīs ir specifiskas augstskolas, tie ir specifiski gadījumi, tās ir dibinātas uz starpvaldību līguma pamata, tādā ziņā šī sākotnējā pieeja bija iedot zināmu pārejas periodu. Bet tas nevar turpināties mūžīgi, augstskolām bija ar to jārēķinās. Un šobrīd Rīgas Ekonomikas augstskolas gadījumā ministrija šādu konsekventu pieeju īsteno. Mēs nevaram piemērot šādu izņēmumu bezgalīgi,» komentēja IZM Augstākās izglītības departamenta direktores vietniece Laura Treimane.

Vēstuli «SSE Riga» par atteikšanos virzīt rektora amatam Pālzovu ministrija plānojot nosūtīt tuvākajā laikā.

Augstskolā otrdien norādīja, ka rektora latviešu valodas zināšanu jautājums nekādas problēmas nesagādā, jo augstskolā mācības notiek angļu valodā.

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka rektoram minimālajam valsts valodas prasmes līmenim ir jāatbilst augstākā jeb C līmeņa pirmajai pakāpei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu