Vēstnieks: Latvijas kuģis arestēts par iespējamu nelegālu krabju zveju Norvēģijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas kuģis «Senators» arestēts par iespējamu nelegālu sniega krabju zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā, tā aģentūrai LETA norādīja Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens.

Vēstnieks skaidroja, ka zvejas kuģis tika arestēts 16.janvārī, pamatojoties uz aizdomām par nelegālu sniega krabju zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā. Vēstnieks arī zināja sacīt, ka kuģis jau pagājušā gada septembrī tika arestēts par līdzīgu pārkāpumu.

Norvēģijas policija un lietas izskatītājs lietu virza ierastajā kārtībā, līdz ar to kuģis novirzīts uz Kirkenesas ostu Norvēģijā, informēja vēstnieks.

Viņš arī zināja sacīt, ka kuģa īpašnieks tika informēts par aizliegumu veikt nelegālu zveju, kā arī to, ka kuģis tiks arestēts un lieta tiks virzīta tālāk gadījumā, ja atklāsies pārkāpumi.

Tāpat tiek skaidrots, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, uzsverot, ka Eiropas Savienība (ES) un Latvija šādas licences bez Norvēģijas zināšanas izsniegt nevar. Par to informēta Latvija un ES.

Noslēgumā vēstnieks atgādināja, ka Svalbāras vienošanās neattiecas uz sniega krabju zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā. Līdz ar to ir stingri noteikts, kur to ir iespējams darīt. Teritorijās, uz kurām attiecas vienošanās, Norvēģijai ir regulatorais spēks.

Līdz ar to Norvēģija sagaida, ka visi ievēros vienošanās. Tie kuģi, kuri veic nelegālu zveju tiks arestēti un sodīti, uzsvēra vēstnieks.

Tāpat vēstnieks skaidroja, ka Norvēģija atbalsta to, ka Latvijas kuģi piedalās legālā un regulētā sniega krabju zvejā Norvēģijas kontinentālajā šelfā, balstoties uz vienošanos starp Norvēģiju un ES. Tomēr ES neesot izrādījusi par to interesi.

LETA jau vēstīja, ka saistībā ar sniega krabju zveju Norvēģijas teritorijas Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestēts Latvijas zvejas kuģis «Senators», aģentūru LETA informēja ES Krabju zvejas asociācijas pārstāvis Didzis Šmits.

Saskaņā ar izdevuma «The Independent Barents Observer» ziņoto, Latvijas kuģis pagājušajā nedēļā aizturēts, jo apkalpe esot nodarbojusies ar nelegālu zveju, par ko liecinot ap 2600 jūrā izliktās krabju ķeršanas ierīces, turklāt apkalpei neesot bijis nepieciešamās atļaujas. «Senators» krasta apsardzes kuģa pavadībā nogādāts līdz krastam, kur nodots policijas rīcībā.

Latvijas ĀM kontaktējusies ar Norvēģijas vēstniecību, iesniedzot notu ar lūgumu atbrīvot Latvijas sniega krabju zvejas kuģi ar 30 cilvēku apkalpi. Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons, izteikts arī lūgums netraucēt zveju, kas notiek saskaņā ar starptautiskajām vienošanām.

Viņš atsaucās uz juridisko ietvaru, tostarp 1980.gada Eiropas kopienas un Norvēģijas līgumu par zvejniecību, kas paredz, ka katru gadu puses diskutē par zvejas tiesībām, attiecībā arī uz ES kuģiem, konkrētos ūdeņos, kas nav arī ES ūdeņi, nosakot arī zvejas tiesības Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos.

Tāpat viņš skaidroja 1920.gada Parīzes līgumu, kas paredz nediskriminējošu pieeju zvejas resursiem. «No mūsu puses ir svarīgi, ka sarunas vada Eiropas Komisija (EK). Mēs, ņemot vērā šo gadījumu, strādāsim Briselē ar EK, lai šo jautājumu risinātu. Divpusēji esam iesnieguši vēstniecībai notu, atsaucoties uz šiem līgumiem, nediskriminācijas principu, pieeju zvejas resursiem, lūdzot atbrīvot kuģi un netraucēt zvejniecību, kas notiek saskaņā ar starptautiskajām vienošanām,» viņš norādīja.

Vēstnieks: Arestētais Latvijas kuģis veicis zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā, kur tam nav saņemta atļauja

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu