VM nākotnē plāno pārskatīt ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju izpildes ietekmi uz prakses ienākumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Veselības ministrija (VM) nākotnē plāno pārskatīt ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju izpildes ietekmi uz ārsta prakses ienākumiem, pastāstīja VM pārstāve Agnese Zarāne.

Lūdzot komentēt Valsts kontroles atzinumu par pirmāro veselības aprūpi Latvijā, VM norādīja, ka ir iepazinusies ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu un uzskata to par vērtīgu skatījumu no malas.

Veiktais ambulatorās veselības aprūpes sistēmas izvērtējums ir būtisks dokuments, kas vērš uzmanību uz pastāvošās sistēmas pilnveides nepieciešamību, un tiks izmantots VM turpmākajā darbā, sacīja Zarāne.

Attiecībā uz ministrijas darbu primārās veselības aprūpes efektivitātes paaugstināšanas ziņā, VM skaidro, ka jau šobrīd ir uzsākti pasākumi ar mērķi uzlabot ģimenes ārstu pieejamību un darba kvalitāti.

Zarāne norādīja, ka pagājušajā gadā jau daļēji veiktas izmaiņas sistēmas uzlabošanā - rudenī VM sāka darbu pie ģimenes ārstu apmaksas nosacījumu pārskatīšanas un izvērtēšanas, veicot kapitācijas naudas pārrēķinu. Rezultātā ģimenes ārstu kapitācijas nauda tika palielināta.

Savukārt nākotnē ministrija plāno pārskatīt ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus un to izpildi, piešķirot lielāku lomu gan attiecībā uz kritēriju izpildes uzraudzību, gan pārskatot kvalitātes kritēriju izpildes ietekmi uz ārsta prakses ienākumiem.

Tāpat jāatzīmē, ka veselības aprūpes reformas ietvaros kvalitātes kritēriji tiks pilnveidoti - gan saistībā ar to, lai primārajā veselības aprūpē pacientu aprūpē tiktu aktīvāk veikts profilakses darbs, gan meklējot veidus, lai paaugstinātu vēža skrīninga aptveri valstī un veikti citi pasākumi, norādīja Zarāne.

Plānots, ka kvalitātes sistēmas ietvaros tiks izstrādāti pacientu aprūpes ceļi un klīniskie algoritmi pie dažādām saslimšanām. To ietvaros tiks risināts arī jautājums par racionāla budžeta līdzekļu izlietojumu, tostarp, līdzekļu izlietojumu primārajā veselības aprūpē, skaidro VM.

VM tomēr norāda, ka, lai arī šobrīd risinājumi kvalitatīvākai un pieejamākai veselības aprūpei ir meklējami sistēmā, nepieciešamie sistēmas uzlabošanas pasākumi nav īstenojami, ja tiem nav paredzēts papildus.

Jau ziņots, ka ar valstī pastāvošo pakalpojuma apmaksas sistēmu ģimenes ārsti netiek stimulēti sasniegt maksimāli kvalitatīvus darba rezultātus, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» paziņoja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Pie šāda secinājuma Valsts kontrole nākusi, veicot revīziju par ģimenes ārstu institūcijas darbības rādītājiem.

Krūmiņa paskaidroja, ka ģimenes ārstu praksēs ar 1200-2000 pacientiem apmēram 85-90% ienākumu veidojas no fiksētā maksājuma par pierakstīto pacientu, bet tikai 10-13% ieņēmumu ir atkarīgi no ģimenes ārsta reāli padarītā darba, turklāt vēl mazāk - 1-1,3% ieņēmumu - veido darba kvalitatīvo rādītāju sasniegšana. «Šeit pilnīgi noteikti ir viela pārdomām VM, kā šo finansējuma modeli padarīt tādu, lai maksimāli stimulētu to, kas mums visiem ir vajadzīgs - pakalpojuma kvalitāti,» LNT sacīja valsts kontroliere.

Viņa arī norādīja, ka revīzijā izgaismojusies nepieciešamība pārskatīt, cik efektīvi tiek sadalīti valsts līdzekļi, dotējot ambulatoro un stacionāro pakalpojumu grozu.

Tāpat Valsts kontrole revīzijā par ambulatorās veselības aprūpes sistēmu Latvijā iesaka VM uzlabot veselības aprūpes budžeta izlietojuma efektivitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu