Pašvaldību vēlēšanās eksperti paredz aizraujošu cīņu Jūrmalā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Jūrmala ir starp pilsētām, kurā ekspertu vērtējumā šīgada pašvaldību vēlēšanās gaidāma aizraujoša cīņa, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņu TOP 10».

Netiek izslēgta iespēja, ka daudziem jūrmalniekiem varētu būt tīkama Gata Trukšņa (ZZS) atgriešanās, jo labā atmiņā iepriekšējie, sadrumstalotie domes sasaukumi, uzskata sociologs Arnis Kaktiņš.

«Tās bija gan pilnīgas briesmas un pilnīga katastrofa, salīdzinājumā ar kuru Trukšņa valdīšana ir bijis salīdzinoši labs periods. Jūrmalnieku viedokļi var ļoti būtiski atšķirties no Rīgas centra liberālās elites viedokļiem,» vērtēja «SKDS» direktors.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze norādīja, ka Jūrmala tomēr ir jūrmalnieku pilsēta un viņiem pašiem ir jāizlemj, ko viņi virzīs kā pirmo numuru. «Protams, ka liela nozīme būs, kāds ir iedzīvotāju viedoklis pret Trukšņa kungu,» teica Krauze.

ZZS, kuru pašu un sadarbības partneru rindās ir 45 novadu vadītāji un pilsētu mēri, kā stratēģiski nozīmīgas pilsētas līdzās Jūrmalai min arī Jelgavu, Limbažus, Alūksni, Balvus, Krāslavu, Liepāju, Ventspili.

Nacionālā apvienība (NA) ar saviem un apvienotiem sarakstiem gatavojas startēt 70 pašvaldībās.

«Tās pašvaldības, kur šobrīd mēs redzam, ka zināmā mērā notiek pārkrievošana, tās būs zināmā mērā stratēģiski svarīgs uzdevums no NA viedokļa. Rīga, Rēzekne, Jūrmala, citas lielās Latvijas pilsētas,» teica apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK).

Patlaban kūrortpilsētā NA ir tikai viens deputāts, taču šeit politiskais spēks redz iespējamus pavērsienus: «Skandāli Jūrmalā, kas ir bijuši saistīti ar pilsētas mēru, mūsuprāt, var nākt par labu NA. Nenoliedzami Jūrmala ir viens no punktiem, ko par stratēģisku izvēli ir definējusi arī «Saskaņa».»

Jūrmalā «Saskaņas» saraksta pirmais numurs būs Saeimas deputāts Ņikita Ņikiforovs, Daugavpilī - parlamentārietis Andrejs Elksniņš. Tas, ka sarakstu pirmajās rindās tiks likti spēki no Saeimas, nebūt nenozīmējot kadru trūkumu, saka «Saskaņas» Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Daugavpilī, pretī pašreizējam mēram no Latgales partijas Jānim Lāčplēsim stājoties «Saskaņas» Elksniņam, jau sākusies «melna cīņa», novērojusi «Providus» pētniece Iveta Kažoka.

«Šī kampaņa mēdz būt ārkārtīgi nežēlīga, vulgāra. Nav nekur citur Latvijā teritorijas, kur tik brīvi vienam par otru tiktu mētāti kompromati kā Daugavpils, līdz ar to, es teiktu, ka Daugavpils iedzīvotājiem būs ārkārtīgi smagas šīs vēlēšanas,» uzskata Kažoka.

Sašūpoties varētu arī ilggadējā Liepājas mēra Ulda Seska krēsls, kuru tīko bijušie Reformu partijas biedri Jāņa Vilnīša vadībā.

«Liepājas partijai ir arī savas priekšrocības. Tādas, kuras reti ir citai partijai Latvijā. Pašreizējais premjers ir Liepājas partijas pārstāvis, līdz ar to viņi var atsaukties uz savu īpašo statusu,» atzina Kažoka.

Tikmēr Ventspilī, ja vien tur tik tiešām negrasās kandidēt Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš, eksperti prognozē garlaicīgas vēlēšanas. Kaktiņš atzīst, ka Ventspils pilsēta šķiet salīdzinoši garlaicīga, jo lielākā daļa ventspilnieku ir apmierināta ar stāvokli pilsētā. Arī Kažoka domā, ka tur nebūs īpaši brīnumi.

Neskatoties uz zemajiem reitingiem, «Vienotība» satraucošas ziņas no pašvaldībām, kur jau ir pie varas, patlaban nesaņemot. «Par Valmieru, Tukumu, Cēsīm mēs esam droši. Tas, kur es gribētu vienu vietu, tā ir Liepāja, mēs gribētu būt stipri labāki Rēzeknē,» atzina «Vienotības» priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) savukārt ir gatava startēt vairāk nekā 50 novados un pilsētās. Oficiāla informācija gan ir skopā. «Ir jaunas sejas, jauni cilvēki pievienojušies LRA pulkam un startēs sarakstos, kā piemēram, Ikšķilē, Madonā, Priekulē,» saka LRA līderis Mārtiņš Bondars.

Rīgā, no vienas puses, «Saskaņas» uzvara ir samērā droša, no otras puses, konkurenti - NA, ZZS un «Vienotība» - var kopā iegūt tik daudz balsu, lai varētu izveidot koalīciju, neizslēdz Kažoka.

«Iespējams, tās balsis var sasummēties, ja neilgi pirms vēlēšanām Rīgu pāršalc kāds skandāls, kas ir saistīts ar «Saskaņu» vai «Gods kalpot Rīgai»,» vērtēja Kažoka.

Tikmēr ne paši politiķi, ne eksperti neredz iespēju, ka, kādam nacionālā līmeņa koalīcijas spēkam uzrādot sliktu startu pašvaldību vēlēšanās, varētu sekot arī izmaiņas valdībā. Ja tādas būs, tām būšot pavisam citi iemesli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu