Vai e-cigaretes ir mazāk kaitīgas par parastajām cigaretēm?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daļā sabiedrības valda mīts, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgākās par parastajām. Bet Veselības ministrijā norāda, ka, analizējot e-cigarešu ietekmi uz veselību, tās nevar uztvert par veselīgākām salīdzinājumā ar parastajām cigaretēm.

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa intervijā TVNET pauda bažas par elektronisko cigarešu izplatību bērnu un jauniešu vidū. Tā kā mūsdienu bērniem patīk izmēģināt daudz ko jaunu, piemēram, jaunāko modeļu viedtālruņus un planšetes, daudzi labprāt aizraujas arī ar e-cigaretēm. Dati liecina, ka 2014.gadā tās pamēģinājuši 30% zēnu un 22% meiteņu vecumā no 13 līdz 15 gadiem. Labi gan, ka regulāro elektronisko cigarešu smēķētāju skaits ir mazāks: ar tām aizraujas 12% puišu un 8% meiteņu.

Lai samazinātu elektronisko cigarešu pieejamību jauniešiem, uz tām attiecas visi ierobežojumi, kas ir tabakas izstrādājumiem. Tāpat Līviņa vērsa izglītības iestāžu vadītāju uzmanību, ka elektronisko cigarešu smēķēšana bērniem un jauniešiem ir aizliegta. Analizējot e-cigarešu ietekmi uz veselību, tās nevar uztvert par veselīgākām salīdzinājumā ar parastajām cigaretēm.

Daļā sabiedrības valda mīts, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas par parastajām.

Dažādi pētījumi pierāda, ka elektroniskajās cigaretēs esošās ķīmiskās vielas var ietekmēt veselību vēl negatīvāk nekā parastās cigaretes.

Bērni nedrīkst smēķēt e-cigaretes

Lai gan bērnu un jauniešu vidū e-cigaretes ir sava veida modes kliedziens, vecākiem un skolotājiem jāapzinās, ka tās ir cilvēkiem, it īpaši bērniem, kaitīgas. Skolas vadība ir atbildīga, lai izglītības iestāžu teritorijā bērni nesmēķētu.

Diskutē par e-cigarešu kaitīgumu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pneimonoloģijas galvenais speciālists Alvils Krams sarunā ar TVNET norādīja, ka elektroniskās cigaretes pirms aptuveni 20 gadiem izdomāja kāds ķīniešu farmaceits, kura tēvs nomira ar plaušu vēzi. Sākotnēji nebija informācijas pa elektronisko cigarešu kaitīgumu, bet pēdējo gadu laikā

arvien biežāk parādās zinātniskas publikācijas, ka elektroniskās cigaretes tomēr ir kaitīgas.

Notiek dažādas diskusijas par to kaitīgumu.

Ārsts atgādina, ka šo cigarešu ražošana un tirgošana ir bizness, kas saistīts ar atkarību.

Lielākā problēma ir tāda, ka elektroniskās cigaretes šķiet pievilcīgas pusaudžiem un bērniem.

Tieši tāpēc daļa pusaudžu vispirms sāk smēķēt elektroniskās cigaretes, bet pēc tam pāriet uz klasiskajām cigaretēm.

«Cīņa pret smēķēšanu ir cīņa par to, lai cilvēks nesāktu smēķēt kā pusaudzis,» ārsts teica un piebilda, ka elektroniskās cigaretes var būt palīgs tiem smēķētājiem, kuriem neveicas ar klasisko cigarešu atmešanu. Valstij būtu jāatbalsta smēķēšanas atmešana. Jāsaprot, ka daudzu slimību profilaksei ļoti svarīga ir tieši smēķēšanas atmešana.

Uzpildāmie šķidrumi jātur tālāk no bērniem

Otra liela problēma, kas saistīta ar elektroniskajām cigaretēm, ir tāda, ka uzpildāmie šķidrumi ir ļoti bīstami. Smēķējot klasiskās cigaretes, cilvēki uzreiz neaiziet bojā, bet var tikai smagi saindēties, turpretī elektronisko cigarešu flakonu šķidrumos nikotīns ir ļoti lielās devās.

Ar viena flakoniņa šķidrumu var noindēties vairāki cilvēki.

Tā kā nereti šiem šķidrumiem ir vilinoša smarža, tie ir bīstami arī maziem bērniem un pusaudžiem.

Pasaulē ir fiksēti gadījumi, kad mazi bērni saindējas un pat mirst, iedzerot elektronisko cigarešu šķidrumu. Piemēram, 2014.gadā ASV nomira kāds gadu vecs bērns, kurš iedzēra šo šķidrumu, kas smaržoja pēc košļājamās gumijas. Lai arī šķidrumiem ir speciāli korķīši, ko bērniem ir grūtāk attaisīt, nelaimes gadījumi joprojām notiek.

Jāsaprot, ka elektronisko cigarešu šķidrumi ir inde, kas var izraisīt nāvi.

Pat ja tirgotāji iebilst pret brīdinājumiem par šo šķidrumu kaitīgumu, tie tomēr būtu jāievieš, Krams uzskata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu