Informatīvās kampaņas laikā par 15% pieaudzis veikto HIV testu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Intensīvi informējot iedzīvotājus par saslimšanu ar HIV/AIDS un nepieciešamību veikt HIV testu, diagnostikas rādītāji Latvijā paaugstinājušies vidēji par 15%, informēja biedrības «Baltijas HIV asociācija» valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

2016.gada pēdējos trīs mēnešos Latvijā norisinājās biedrības «Baltijas HIV asociācija» rīkotā informatīvā kampaņa «#ReiziGadā», kuras mērķis bija mazināt sabiedrības aizspriedumus par infekciju un iedrošināt cilvēkus meklēt iespēju veikt HIV testu gan pēc paša iniciatīvas, gan atsaukties ģimenes ārsta aicinājumam, ja ārsts redz indikācijas testa veikšanai.

E.Gulbja laboratorijas, Centrālās laboratorijas un NMS laboratorijas dati liecina, ka šajos trīs mēnešos HIV testus nodevuši 13 917 cilvēku, kas ir par 2070 cilvēkiem jeb 15% vairāk nekā tādā pašā laika periodā gadu iepriekš.

Upmace gan norāda, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm, puse no inficētajiem Latvijā pat nenojauš par to, ka viņiem ir HIV. Tāpēc informēšana ir jāturpina un jāaicina veikt HIV testu reizi gadā, skaidro biedrības vadītāja.

Sabiedrības interesi par iespēju uzzināt vairāk par HIV infekciju un testa veikšanu apliecina arī SKDS veiktā iedzīvotāju aptauja, kurā noskaidrots, ka gandrīz divas trešdaļas jeb 61% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā ir nepieciešams ieviest regulāras HIV pārbaudes. Savukārt aptuveni viena piektā daļa jeb 21% iedzīvotāju domā, ka Latvijā ir citas problēmas un aktuālākas infekcijas.

Tāpat aptaujāto vairākums jeb 54% uzskata, ka HIV/AIDS ir ilgstoša problēma, bet vēl 29% aptaujāto pauž atbalstu viedoklim, ka tā ir kļuvusi par problēmu pēdējos gados. Savukārt 4% respondentu vērtē, ka mūsdienās tā vairs nav problēma.

Kopējais Latvijā reģistrēto HIV pozitīvo cilvēku skaits sasniedza 6876, un līdz 2016.gada 1.novembrim tika reģistrēti 269 jauni HIV gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu