Deputāti noraida priekšlikumu aizliegt pašvaldībām izdot laikrakstus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saeimas kanceleja

Saeima šodien noraidīja priekšlikumu, kas paredz likumā noteikt, ka valsts un pašvaldību institūcijas nedibina un neizdod kā masu informācijas līdzekļus periodiskos izdevumus un interneta vietnes. Priekšlikumu atbalstīja nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, daļa «Vienotības» un atsevišķi Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti. Pret balsoja Zaļo un zemnieku savienības, «Saskaņas», «No sirds Latvijai» un atsevišķi LRA deputāti. Balsojumā atturējās vairāki «Vienotības» deputāti.

Iepriekš atbildīgajā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā šis priekšlikums pēc plašām diskusijām bija saņēmis vairākuma atbalstu. Pirms parlamenta sēdes tika paredzēts, ka Saeima varētu lemt pretēji komisijas viedoklim, tāpēc komisijā iezīmējās iespēja, ka šo jautājumu varētu uzticēt risināt darba grupai, kurā būtu pārstāvētas ieinteresētās puses. Darba grupas uzdevumos būtu, ja tas iespējams, panākt vienošanos par pašvaldības izdevumu definīciju, kā arī komercreklāmas aizliegšanu tajos. Pēc tam atkarībā no politiskās gribas varētu atgriezties pie šodien noraidītā priekšlikuma izvērtēšanas.

Šodien arī parlamenta sēdē par šo jautājumu izvērtās plašas diskusijas. Vairāki deputāti atzina, ka atsevišķas pašvaldības ir pārāk aizrāvušās ar savu pašslavināšanu, taču ir jāsaglabā iespēja iedzīvotājiem saņemt bezmaksas informatīvu izdevumu. Deputāts Inesis Boķis (V) aicināja neatbalstīt piedāvātās izmaiņas, lai ar tām «neieblieztu» pa visu 119 pašvaldību iedzīvotāju interesēm. Viņā piedāvāja citu situācijas risinājumu - noteikt, ka komercreklāmu un sludinājumi tiek ievietoti tikai komercmedijos.

Savukārt deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka priekšlikums neparedz aizliegt pašvaldību informatīvos izdevumus. «Šis grozījums paredz pilnīgi kaut ko citu - to, ka demokrātiskā valstī medijs, jeb kā likumā par presi dēvēts - masu informācijas līdzeklis -, ir atdalīts no pašvaldības izdevuma,» uzsvēra politiķis. Arī deputāte Lolita Čigāne (V) norādīja, ka šis priekšlikums nekādā ziņā pašvaldībām neaizliedz izdot informatīvos izdevumus, bet vienkārši pasaka, ka tie nav prese.

Partijas «Saskaņa» frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins aicināja šo jautājumu risināt pēc pašvaldību vēlēšanām mierīgākā gaisotnē.

Minētās izmaiņas aicināja veikt deputāti Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), Lolita Čigāne (V), Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) un Vilnis Ķirsis (V). Priekšlikums arī paredzēja noteikt, ka valsts un pašvaldības institūciju sabiedrības informēšanas pienākumu un kārtību nosaka citi normatīvie akti.

Parlamentārieši uzsvēra, ka priekšlikumu mērķis nav vēršanās pret valsts vai pašvaldību pienākumu īstenot sabiedrības informēšanas aktivitātes. Šā priekšlikuma mērķis bija sakārtot mediju vidi atbilstoši preses brīvības tiesiskajai izpratnei, valsts pārvaldes publisko tiesību sistēmā nodalot īstenotās sabiedrisko attiecību un informēšanas aktivitātes no mediju darbības atbilstoši.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji iepriekš izteica iebildumus pret šo izmaiņu veikšanu pašlaik, norādot, ka izmaiņas jāveic citādāk. Arī opozīcijas pārstāvji iepriekš norādīja: lai veiktu šādas izmaiņas, ir jābūt skaidri noteiktām pašvaldību tiesībām publicēt izdevumus, kas paredzēti informācijas sniegšanai par iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu