Lancmanis: Rīgas pils kārtējais defekts ir «dīvains»

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Skumji, ka Rīgas pili vajā tik daudzas nelaimes,» par kārtējo incidentu Prezidenta pilī – ceturtdien vestibilā nokritušo lustru - TVNET saka bijušais Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis. Pirms mēneša ūdens noplūdes dēļ cieta trešdaļa Rīgas pils Baltās zāles griestu. Rīgas pils apsaimniekotājs VAS «Valsts nekustamie īpašumi» patlaban noskaidro notikušā iemeslus.

«Šobrīd notiek izpēte – strādā divas mūsu ekspertu vienības un apdrošinātājs,» TVNET pauda VNĪ pārstāvis Arnis Blodons. Kāpēc Rīgas pili pēc rekonstrukcijas piemeklē šādas nelaimes, varēs pateikt tikai februāra beigās. Lustras stiprinājuma āķis esot atradies vēsturiskajās sijās, iespējams, tāpēc tas neesot izturējis un nokritis. Nokritusī lustra ir bojāta, bet zaudējumu apjomu varēs noteikt tikai pēc pārbaudes. Incidentā nav cietušo, un tas nekādā veidā neesot ietekmējis Valsts prezidenta kancelejas darba kārtību. Savukārt Lancmanis biežos plīsumus un bojājumus dēvē par dīvainiem, ņemot vērā mūsdienu tehniskās iespējas. Par to, ka vestibilā ir nokritusi lustra, Lancmanis ir izbrīnīts. Pēc viņa domām,

tik vecu siju, kas nespētu noturēt lustru, vestibilā nav.

Jau pērn pavasarī Lancmanis norādīja uz vizuālajiem un tehniskajiem defektiem Rīgas pilī, nodēvējot tos par «kliedzošiem un neiedomājamiem». «Nezinot cēloņus, komentēt šīs nelaimes es nevaru, bet ūdens noplūde bēniņos, kuras rezultātā cieta Baltās zāles griesti, saistīta ar kļūdu kanalizācijas sistēmā,» saka Lancmanis.

Ja Rundāles pilī nebūtu iekārtota pārdomāta, senajai būvei atbilstoša kanalizācijas sistēma, arī tur varētu atgadīties līdzīgas ķibeles.

8.janvārī ūdens noplūdes dēļ cieta apmēram viena trešdaļa Rīgas pils Baltās zāles griestu. VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols iepriekš informēja, ka applūšanu izraisīja salūzis ūdens filtrs ventilācijas kameras mitrināšanas sistēmā. Tols prognozēja, ka ekspertīzē noteiks, vai filtra salūšanu izraisījis sals, slikta kvalitāte vai kāds cits iemesls, piemēram, aizsērēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu