Arī LTV žurnālistam Leitānam jāliecina DP saistībā ar Juraša lietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Arī Latvijas Televīzijas žurnālistam, Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītājam Ivo Leitānam būs jāliecina Drošības policijā (DP) saistībā ar kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, kas ierosināts par bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu daļas vadītāja Jura Juraša publiski pausto, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi.

Kā ziņots, nedēļas žurnāla «Ir» žurnālistei Indrai Sprancei drīzumā būs jāsniedz paskaidrojumi DP saistībā ar kriminālprocesu par Juraša izteikumiem «Ir» kriminālprocesā par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu.

Leitāns skaidroja, ka viņam jāliecina šajā pašā kriminālprocesā. «Mani aicina sniegt liecības kriminālprocesā par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, konkrēti par manu sižetu,» teica Leitāns, piebilstot, ka liecība viņam jāsniedz otrdien, 14.februārī.

Viņam esot grūti saprast, kāda ir DP motivācija, aicinot sniegt liecību, jo neko vairāk par sižetā redzēto, viņš nevarēšot izpaust. «Neko vairāk par to, kas ir bijis sižetā, es, pirmkārt, nevarēšu pateikt. Otrkārt, ja gribēs kaut ko vairāk uzzināt, nepateikšu,» sacīja Leitāns.

Leitāns norādīja, ka DP aicinājumā sniegt liecību nesaskata vēršanos pret sevi kā žurnālistu. «Izmeklētajam, kurš man zvanīja, neko pārmest nevaru. Komunikācija nebija uzbrūkoša vai tamlīdzīgi, bet ļoti korekta. Izmeklētājs apgalvoja, ka esmu uzaicināts liecinieka statusā un nav nekādu iespēju, ka mans statuss kaut kā varētu mainīties,» teica Leitāns.

Ņemot vērā, ka viņš nav vienīgais žurnālists, kurš aicināts sniegt liecību, Leitāns cer, ka DP nemēģinās no žurnālistiem iegūt viņu informācijas avotus citos sižetos vai rakstos.

Pērn 14.jūlijā LTV raidījumā «Panorāma» ēterā redzamajā sižetā tika vēstīts par to, ka KNAB iekšējo konfliktu cīņā ir ierauta tā dēvētā LDz krimināllieta. Jurašs sižetā paziņoja, ka viņam šajā lietā piedāvāts viena miljona eiro kukulis. Viņš par to esot paziņojis vadībai, taču interesi par šo gadījumu neesot izjutis.

Vēl pirms LTV sižeta Jurašs pērn jūlijā žurnālam «Ir» apgalvoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā LDz vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, taču nekāda rīcība no toreizējā KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka neesot sekojusi.

Saistībā ar sniegto informāciju tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklē DP, kas komentārus par šo lietu nesniedz.

Jurašs iepriekš sacīja, ka viņam aizdomās turētā statuss nav noteikts, taču piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Kopš tā laika statuss neesot mainījies.

Jurašs šogad paziņojis, ka nolēmis iestāties bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajā Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP) un kandidēt Rīgas domes vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu