Rīgas pils pirmsrekonstrukcijas atzinums: lustras sija nav bijusi jāmaina

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirms Rīgas pils rekonstrukcijas tika veikta tehniskā izpēte, kas apliecināja, ka daļa siju nav jāmaina - pie vienas no šādām sijām tika stiprināta arī lustra, kas ceturtdien nokrita ēkas vestibilā, piektdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Lustras stiprinājums esot izrauts no sijas, tāpēc jānoskaidro, vai sija ir bijusi sliktā stāvoklī, vai arī stiprinājums slikti ieskrūvēts. Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis uzskata, ka tik vecu siju, kas nespētu noturēt lustru, vestibilā nav, tāpēc, visticamāk, lustra bijusi slikti pielikta.

«Es neesmu eksperts šādos tehniskos jautājumos. Mēs apskatījām lustras kā tādas, kā tās izskatās. Kā nostiprināt, tā ir tehniska lieta, un, ja kāds to neprot izdarīt, ir ļoti bēdīgi. Man vienkārši nav komentāru,» telefonsarunā atzina Lancmanis.

Rīgas pils apsaimniekotājs «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pēc notikušā gan neuzskata, ka kārtējā tehniskā ķibele varētu liecināt, ka pils kopumā ir nedroša.

«Daži jau baumo, ka vajag atvest un ar vīraku izkūpināt. Nē, šoreiz jārēķinās, ka tā ir tiešām ārkārtīgi veca celtne un kaut kas jau var gadīties,» komentēja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Viņš norādīja, ka stiprinājums ir bijis vecajās sijās un patlaban tiek pārbaudīti visi dokumenti - vai ir bijušas pārbaudes, spriegojumi un tamlīdzīgas lietas, jo «pilnīgi skaidrs, ka lustrai vajadzēja atrasties pie griestiem nevis uz grīdas». Zaudējumu apjoms būs skaidrs pēc ekspertīzes.

Šis ir jau otrais incidents Rīgas pilī pēdējā laikā. Pirms mēneša tās bēniņos plīsa kondicionēšanas iekārtas filtrs un applūda Baltās zāles griesti. Šobrīd vēl turpinās ekspertīzes, kuru atzinumus sola nākamnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu