Koalīcijas politiķi: Šī valdība spērusi pirmos soļus reformu virzienā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdībā spērusi pirmos soļus reformu virzienā, tomēr tai vēl ir daudz darāmā, uzskata valdošās koalīcijas partiju līderi.

Politiķi arī uzsver, ka šī valdība ir stabila un turpinās strādāt. Vienlaikus, runājot par turpmākiem darbiem, koalīcijas partneri sagaida skaidru piedāvājumu par veselības aprūpes nozares reformām, kā arī nodokļu reformu plānu, kas tiek gaidīts 1.aprīlī.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis akcentēja, ka ir ļoti svarīgi tas, kādos apstākļos sāka strādāt Kučinska vadītā valdība. «Valdība ir strādājusi atbilstoši situācijai, kuru Kučinskis «saņēma»,» norādīja Brigmanis. Viņš skaidroja, ka «Vienotība» tajā laikā bija iekšēji «saplēsusies» un atstājusi «atvērtu darba fronti», jo nebija sakārtoti vairāki jautājumi - izglītības reforma, nodokļu politika, Eiropas Savienības fondu apguve.

Taujāts par Kučinska valdības paveikto, ZZS līderis uzsvēra, ka ir nostabilizējies jautājums par valsts drošības jomu. Brigmanis uzteica aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) un zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) darbu. Savukārt veselības aprūpe vienmēr ir bijusi «sāpju bērns», teica politiķis, gan piebilstot, ka redz veselības ministres Andas Čakšas apņēmšanos «izkustināt» situāciju šajā nozarē no stagnācijas. Šogad budžetā veselības aprūpei arī ir piešķirts vairāk līdzekļu nekā citās reizēs.

Savukārt «Vienotības» politiķe Solvita Āboltiņa pauda viedokli, ka šī valdība ir nepopulāra, un šie rādītāji ir sliktāki nekā Laimdotas Straujumas (V) vadītājai valdībai popularitātes zemākajā punktā.

Politiķe uzsvēra, ka Kučinskis strādā tā, lai valdībā nebūtu konfliktu, tomēr tas veicina arī to, ka kaut kādas reformas «sabremzējas», ja par tām grūti rast kompromisu. Līdz ar to nevar teikt, ka ir daudz paveikts, uzskata Āboltiņa. Viņa arī uzteica «Vienotības» pārstāvjus valdībā, kā arī piebilda, ka izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) iniciatīvām vēlētos lielāku atbalstu koalīcijā. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka dialogs ar premjeru ir pozitīvs un konstruktīvs.

«Vienotības» pārstāve prognozēja, ka šī valdība turpinās darboties bez izmaiņām tās sastāvā, jo pašlaik nekas neliecina, ka tā būtu apdraudēta.

Savukārt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka vairāku paveikto darbu rezultātus varēs izvērtēt tikai ilgtermiņā, tomēr pirmie soļi ir sperti. Viņš uzvēra, ka tieslietu jomā ir sākta maksātnespējas procesa reforma, kopumā valdība sākusi darbu arī pie citām izmaiņām, piemēram, izglītības jomā. Savukārt veselības ministri nacionālā apvienība plāno iztaujāt frakcijas sēdē 22.februārī, lai pārrunātu veselības jomas reformas.

Arī Bērziņš norādīja, ka šī valdība turpinās strādāt un nekas neliecina, ka tā varētu mainīties.

Jau ziņots, ka Kučinskis šā gada 14.februārī informēs par valdības paveikto gada laikā. Saeima Kučinska veidoto valdību apstiprināja 2016.gada 11.februārī. Lai apkopotu ministru paveikto gada laikā, Kučinskis janvāra beigās ar ministriem sācis pārrunāt valdības rīcības plāna izpildi.

Kopš ekonomiskās krīzes sākuma vairākas līdzšinējās valdības vadīja «Vienotības» politiķi, bet Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji premjera amatu vienīgo reizi līdz šim ir ieņēmuši 2004.gadā, kad šajā postenī vien deviņus mēnešus izdevās noturēties Indulim Emsim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu