DP noraida, ka žurnālistu pratināšana Juraša lietā ir vēršanās pret mediju brīvību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drošības policija (DP) kategoriski noraida apgalvojumu, ka plāni nopratināt žurnālistus kriminālprocesā pret bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu daļas vadītāju Juri Jurašu ir vēršanās pret mediju neatkarību.

«DP kategoriski noraida apgalvojumu, ka tā ir vēršanās pret mediju neatkarību. DP vērtējumā ir likumīgi un samērīgi noskaidrot visus notikušā apstākļus, lai nodrošinātu vispusīgu izmeklēšanu kriminālprocesa ietvaros,» aģentūrai LETA skaidroja DP.

Veicot procesuālās darbības, dienests respektējot žurnālistu, tāpat kā ikvienas citas personas, tiesības, kuras aizsargā nacionālās un starptautiskās tiesību normas, norādīja DP.

Tikmēr Jurašs aģentūrai LETA teica, ka DP plāni nopratināt žurnālistus ir vēršanās pret trauksmes cēlējiem un neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem.

Jurašs jau aptuveni pirms gada tolaik Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informēja par to, ka viņu mēģināts piekukuļot. Nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, Jurašs nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus - žurnālu «Ir» un Latvijas Televīziju. Atbilstoši kārtībai Jurašs, tolaik ieņemot Operatīvo izstrāžu daļas vadītāja amatu, pats nevarēja ierosināt kriminālprocesu, bet lietas ierosināšana bija jāorganizē Streļčenokam.

Nekādu valsts noslēpumu saturošu informāciju Jurašs abiem žurnālistiem nav izpaudis, tāpēc viņam ir grūti iedomāties, kādus faktus DP no žurnālistiem vēlas noskaidrot.

«Kriminālprocesa sākšana prokuratūrā un tā nodošana izmeklēšanas veikšanai DP ir nejēdzības un absurduma kalngals. Joprojām neviens izmeklētājs nav vēlējies mani nopratināt par kukuļa piedāvājuma faktu un neviens nav mēģinājis vērtēt KNAB bezdarbību. Tā vietā tiek tērēti prokuratūras un DP resursi, lai vērstos pret mani par to, ka esmu informējis sabiedrību, nepārkāpjot likumu,» uzsvēra Jurašs.

Bijusī KNAB amatpersona vērš uzmanību, ka žurnālistu pratināšana plānota laikā, kad daudzi izmeklēšanas iestāžu vadītāji publiski pauduši to, ka iestādēm ir nepietiekami resursi nopietnu pārkāpumu izmeklēšanai. Jurašs gan uzskata, ka DP gan šajā gadījumā vairāk esot «ķīlnieka lomā», jo spiesta izmeklēt «Streļčenoka un Kalnmeiera kopīgi saražotu produktu, kura mērķis ir aizvērt man muti».

Bijusī KNAB amatpersona atgādināja jau iepriekš pausto, proti, ja DP lietu nodos kriminālvajāšanas sākšanai un prokuratūra, uzrādot apsūdzību, nodos lietu tiesai, tad viņš noteikti vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kurā iznākums viņam noteikti būs labvēlīgs.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas žurnālists, Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītājs Ivo Leitāns un žurnāla «Ir» žurnāliste Indra Sprance ir uzaicināti DP sniegt liecības saistībā ar kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, kas ierosināts par Juraša publiski pausto, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi.

Pērn 14.jūlijā LTV raidījumā «Panorāma» ēterā redzamā sižetā tika vēstīts par to, ka KNAB iekšējo konfliktu cīņā ir ierauta tā dēvētā LDz krimināllieta. Jurašs sižetā paziņoja, ka viņam šajā lietā piedāvāts viena miljona eiro kukulis. Viņš par to esot paziņojis vadībai, taču interesi par šo gadījumu neesot izjutis.

Vēl pirms LTV sižeta Jurašs pērn jūlijā žurnālam «Ir» apgalvoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā LDz vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, taču nekāda rīcība no toreizējā KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka neesot sekojusi.

Saistībā ar sniegto informāciju tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklē DP, kas komentārus par šo lietu nesniedz.

Jurašs norāda, ka aizdomās turētā statuss viņam nav noteikts, taču piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Šis statuss joprojām neesot mainījies.

Šī nav pirmā reize, kad DP pēta Juraša izteikumus presē. Pērn DP pēc gandrīz pusgadu ilgas pārbaudes nolēmusi nesākt kriminālprocesu par Jurašu un citas bijušās KNAB amatpersonas - Jutas Strīķes intervijās paustajiem izteikumiem, kuros kritizēta toreizējā KNAB vadība, Ģenerālprokuratūra un politiķi.

Laikā pēc pārbaudes sākšanas Strīķe un Jurašs no amatiem KNAB ir atbrīvoti, tāpat vairs KNAB šefa krēslu neieņem Streļčenoks, kuram neizdevās sekmīgi startēt KNAB priekšnieka amata konkursā.

Jurašs nesen paziņojis, ka nolēmis iestāties bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajā Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP) un kandidēt Rīgas domes vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu