Līdz 2018.gada beigām veiks Latvijas tieslietu sistēmas novērtējumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz nākamā gada beigām paredzēts veikt Latvijas tieslietu sistēmas novērtējumu, tā secinājumus izmantojot kā bāzi konkrētu reformu plānu sagatavošanai un normatīvo aktu iespējamiem grozījumiem. Plānotās izmaksas novērtējuma izveidei ir 450 000 eiro, un tā izstrāde tiek finansēta no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

Valdība šodien pieņēma zināšanai Tieslietu ministrijas (TM) sagatavoto ziņojumu. Tajā TM skaidro, ka atbilstoši Tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanas un kompetenču attīstīšanas plānam projektā «Justīcija attīstībai» tiks īstenoti pasākumi, kas paredz īstenot cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanu, nodrošinot apmācības tiesu sistēmas darbiniekiem un tiesu sistēmai piederīgām personām. Papildus apmācībām projekts paredz izstrādāt kompetenču attīstīšanas programmas, rokasgrāmatas un vadlīnijas, judikatūras un tiesu prakses apkopojumu.

Tāpat plānots veikt Latvijas tieslietu sistēmas novērtējumu. TM skaidro, ka šāda novērtējuma izstrāde ir tieši saistīta ar mērķi uzlabot tieslietu jomas darbību, kā arī atbalstīt ekonomikas attīstību un izaugsmi. Pēdējo gadu laikā arvien plašāk tiek uzsvērta tieslietu politikas loma un nozīme, atbalstot ekonomiku, izaugsmi un strukturālās reformas, norāda ministrijā.

Novērtējums ietvers neatkarīgu analīzi attiecībā uz Latvijas tiesu sistēmas darbību, kā arī rekomendācijas tās iespējamai pilnveidei un modernizācijai. Secinājumi tiks izmantoti kā bāze konkrētu reformu plānu sagatavošanai, kā arī normatīvo aktu iespējamiem grozījumiem.

Paredzēts, ka novērtējums tiks sadalīts trīs patstāvīgos pētījumos, proti, tiesu sistēmas novērtējums, maksātnespējas regulējuma novērtējums un komerctiesību regulējuma novērtējums saistībā ar tā piemērošanu sniegto pakalpojumu, kā arī strīdu risināšanas vides novērtējums.

Plānotās izmaksas novērtējuma izveidei ir 450 000 eiro, un tā izstrāde tiek finansēta no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

Līdz ar to, lai nodrošinātu Latvijas tieslietu sistēmas novērtējumu, Tiesu administrācijai nepieciešams noslēgt līgumu ar Eiropas Padomi, savukārt ar Starptautisko Valūtas fondu un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju veikt nodomu vēstuļu apmaiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu