Tarifam pieaugot par € 50, Dzemdību nama ārstu atalgojuma likme augs par 15 centiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neraugoties uz dzemdību tarifa palielināšanu par 50 eiro, Rīgas Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu stundas tarifa likme šogad pieaugs tikai par 15 centiem, aģentūrai LETA pastāstīja Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dagnija Vilnīte.

Taujāta par Dzemdību nama darbinieku vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai, Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) un Dzemdību nama valdei saistībā ar darbinieku neapmierinātību ar atalgojumu, Vilnīte skaidroja, ka šāda situācija izveidojusies, jo veselības aprūpes sistēmai kā tādai jau ilgstoši ir nepietiekams finansējums. Esošie tarifi tiek pārskatīti tikai minimālā apmērā, neņemot vērā faktiskās izmaksas un nepieciešamo darba samaksas lielumu, norādīja iestādes vadītāja.

Viņa skaidroja, ka Dzemdību nams jau ir vērsies pie Veselības ministrijas (VM), lai risinātu atalgojuma jautājumu, tomēr speciālisti izvēlējušies paust savu viedokli šādi.

Kopumā Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu darba samaksa šobrīd ir 5,05 eiro stundā pirms nodokļu nomaksas. Kā šodien žurnālistiem norādīja Čakša, tarifs par vienu dzemdību reizi no 1.janvāra ir palielināts par 50 eiro, tomēr Nacionālais veselības dienests (NVD) ir paredzējis, ka uz tā rēķina atalgojums var pieaugt tikai par 2%, kas ir aptuveni 10 centi no 5,05 eiro.

Vilnīte gan norādīja, ka Dzemdību nams cenšas risināt atalgojuma jautājumu un saviem darbiniekiem atalgojuma stundas likmi palielinās par 3%. Viņa gan pieļāva, ka ārsti gaidīja lielāku atalgojuma pieaugumu. Kopumā aptuveni 15 centu pieaugums par stundas tarifa likmi gaidāms no marta sākuma, jo Dzemdību nams tikai tagad ir noslēdzis līgumu ar NVD par valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu šim gadam.

Tāpat Dzemdību nams no marta sākuma plāno atteikties no pagarinātā normālā darba laika, proti, 240 stundām. Tas nozīmē, ka nostrādājot virs 167 stundām mēnesī, kas ir normālais darba laiks, likme par stundu tiks maksāta dubultā apmērā kā par virsstundām.

Vilnīte arī pastāstīja, ka Ministru kabineta noteikumos noteiktā minimālā ārsta alga bija 770 eiro, bet Dzemdību nams saviem ārstiem maksā vairāk, un minimālais atalgojums ārstiem šajā iestādē ir ap 843 eiro.

Nobeigumā Vilnīte norādīja, ka Dzemdību nams kopīgi ar VM un Rīgas domi strādā pie atalgojuma jautājuma un meklē risinājumus esošā finansējuma ietvaros, tomēr kopumā problēmas risinājumam ir nepieciešams lielāks finansējums visai veselības aprūpes sistēmai.

Jau ziņots, ka Rīgas Dzemdību nama darbinieki draud samazināt dežūru skaitu, tai skaitā brīvdienās un svētku dienās, kā arī apsvērt darba attiecību pārtraukšanu, ja nekavējoties netiks risināts jautājums par viņu darba samaksu.

Vēstulē uzsvērts, ka Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu darba samaksa patlaban ir 5,05 eiro stundā pirms nodokļu nomaksas.

Ārsti norāda, ka Dzemdību nams ir valstī lielākā un modernākā dzemdību palīdzības un prenatālās aprūpes iestāde ar gandrīz 70 gadu pieredzi dzemdību palīdzības un ginekoloģisko pakalpojumu sniegšanas jomā, un te ik gadu tiek pieņemtas vidēji 7000 dzemdības. Sniegtie pakalpojumi mediķu ieskatā ir pielīdzināmi augstākā līmeņa stacionāram, kurā ir vislielākais personāla noslogojums specialitātē, ievērojams augsta riska dzemdību īpatsvars un darba intensitāte.

Līdz ar to mediķi uzskata, ka esošais darba samaksas tarifs ārstiem ir neatbilstošs gan iegūtajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai, gan arī atbildībai, ko viņi ikdienā uzņemas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu