Dzemdību nama speciālisti nepiekāpsies un gatavi pamest darbu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Rīgas Dzemdību nama ginekologi, dzemdību speciālisti un vecmātes neplāno piekāpties un samazināt savas prasības. Saņemot mazāku algu pieaugumu nekā prasīts, viņi ir gatavi aiziet no darba. To šodien pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu un Rīgas domes pārstāvjiem žurnālistiem pastāstīja speciālisti.

Kā norādīja Dzemdību centra virsārste Linda Grīnberga, pēc tikšanās speciālistiem ir cerība, bet konkrētu atbildi par atalgojuma pieaugumu mediķi saņēmuši neesot, lai gan to arī nemaz negaidīja.

Taujāta, vai pārdalot no papildu piešķirtajiem 50 eiro lielāku daļu tieši atalgojumam, būtu iespējams izpildīt mediķu prasības, Grīnberga norādīja, ka ar to būs par maz, jo arī šie 50 eiro ir tikai kā «ielāps», jo valsts ilgstoši nav maksājusi par dzemdībām adekvātu samaksu.

Viņa arī norādīja, ka ginekologi un dzemdību speciālisti vēlas par stundu saņemt 10,1 eiro līdzšinējo 5,05 eiro vietā. Saņemot mazāk, piemēram, septiņus vai astoņus eiro stundā, ginekologi un dzemdību speciālisti neplāno piekāpties un ir gatavi rakstīt atlūgumus. «Esošie speciālisti par pieciem eiro stundā vairs nestrādās,» pauda Grīnberga.

Līdzīgu nostāju pauda arī vecmāte Dagnija Štrausa, norādot, ka vecmātes vēlas, lai atalgojums par stundu pirms nodokļu nomaksas pieaugtu no 3,05 eiro uz 5,5 eiro. «Apnicis, ka par mediķu algām vienmēr runā centos, vai nebūtu pienācis laiks runāt nedaudz lielākās vienībās,» pauda Štrausa.

Nav nepieciešams, lai visi uzrakstītu atlīgumu, dažiem tik jāsamazina slodzi un dažiem jāiziet prom, lai nevarētu nodrošināt pakalpojumu.

Savukārt dzemdību speciāliste Vija Veisa žurnālistiem norādīja, ka nemaz visiem speciālistiem nav nepieciešams aiziet no darba, lai pakalpojumu nevarētu pilnībā nodrošināt, pietiktu, ja daži speciālisti samazinātu slodzi, bet daži aizietu no darba.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders gan aģentūrai LETA norādīja, ka kopumā par nodokļu politiku Latvijā atbild Finanšu ministrija, bet par budžeta kopējo sadali lemj valdība. VM pagaidām arī nekomentē Dzemdību nama aprēķinus par to, ka dzemdību tarifam, lai segtu visas izmaksas, būtu jāpieaug par 100 eiro par vienām dzemdībām.

Jau ziņots, ka Čakša kā vienu no risinājumiem Rīgas Dzemdību nama strādājošo atalgojuma palielināšanai redz dzemdību tarifa pieauguma pārskatīšanu un lielākas daļas novirzīšanu tieši atalgojumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu