Vilnīte: individuālie dzemdību līgumi nebūtu jāslēdz

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

2016. gadā Rīgas Dzemdību namā notika 7035 dzemdības. Individuālie dzemdību līgumi tika noslēgti un izvēlētie speciālisti algoti 599 gadījumos. «Lielāko daļu no summas, kas samaksāta par pakalpojumu, saņem konkrētais speciālists, kurš no šīs naudas vēl samaksā nodokļus,» TVNET skaidro Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dagnija Vilnīte.

Individuāla pieeja dzemdībām nav lēts prieks. Klientes izvēlētā ārsta – dzemdību speciālista pakalpojums pēc cenrāža maksā 600 eiro, vecmātes 450 eiro. Ja sieviete izvēlas plānotu ķeizargrieziena operāciju, maksa uzkāpj līdz 3000 eiro. Par relaksāciju vannā pirmajā dzemdību periodā jāmaksā 100 eiro, bet par dzemdībām ūdenī, slēdzot līgumu ar vecmāti, - 550 eiro. Ja ūdens dzemdībās piedalās ārsts, ar kuru noslēgts līgums, jāmaksā 700 eiro. Vilnīte skaidro, ka individuālo līgumu skaitam ir tendence samazināties, jo aizvien vairāk sieviešu uzticas speciālistiem, zinot, ka pakalpojums tiks nodrošināts atbilstošā līmenī. Dzemdību nama vadītāja uzskata, ka konkrētu speciālistu piesaiste pirms dzemdībām nebūtu jāveicina. Tendencei iepriekš izvēlēties speciālistu - pavadoni līdz dzemdībām - būtu jāsamazinās. «Noslēdzot līgumu, speciālists tiek ļoti noslogots, jo konkrēts dzemdību datums nav zināms. Tas nozīmē, ka speciālistam visa dzīve jāpakārto klientes dzemdībām – jāatrodas Dzemdību nama tuvumā, neatkarīgi no diennakts laika jāierodas, lai sniegtu pakalpojumu. Mūsu speciālistiem ir privātā dzīve, ģimenes, un viņiem jādod iespēja plānot laiku,» saka Vilnīte.

Mēs negribam, lai speciālists strādā 7 dienas nedēļā 24 stundu režīmā, bet gan pēc noteikta grafika. Nevienam nevajadzētu rezervēt savu dzīvi pakalpojuma sniegšanai.

«Augsta pakalpojuma kvalitāte tiek nodrošināta arī tām klientēm, ar kurām līgums nav noslēgts.» Viņa norāda, ka Eiropā individuāls dzemdību līgums ir daudz dārgāks nekā pie mums un to iespējams slēgt tikai privātajās klīnikās. Tomēr vispieprasītākais ir dzemdību analgēzijas jeb atsāpināšanas pakalpojums, kas maksā 285 eiro. Liela interese ir arī par paaugstināta komforta palātām, kas maksā 60 eiro diennaktī. Valsts par vienām fizioloģiskajām dzemdībām maksā 346 eiro, par dzemdībām, ko pavada dažādas pataloģijas, 499 eiro. Dzemdības ar ķeizargrieziena palīdzību valstij izmaksā 613 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu