ASV karavīri Latvijā uzturēsies arī pēc Kanādas vadītā NATO bataljona ierašanās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Patlaban notiek diskusijas par ASV sāktās operācijas «Atlantic Resolve» nākotnes darbības veidiem Latvijā un citās Baltijas valstīs, tomēr sagaidāms, ka ASV karavīru klātbūtne reģionā saglabāsies, turpināsies kopēji treniņi un apmācībās ar Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem, noskaidroja portāls TVNET.

Baltijas valstīs ir ieradusies kārtējā ASV karavīru rotācija - 68. bruņotā pulka 1. bataljona vienības, nomainot 173. kājnieku brigādes 503. desanta pulka karavīrus. ASV karavīri Latvijā uzturas operācijas «Atlantic Resolve» ietvaros. Šī operācija tika sākta 2014. gadā, atbildot uz Krievijas veikto Krimas okupāciju. Operācijas ietvaros Latvijā bijušas jau vairākas ASV karavīru rotācijas.

Pērn Varšavā NATO līderi vienojās par bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Paredzēts, ka Kanādas vadītais NATO bataljons, kurā vēl piedalīsies Spānijas, Itālijas, Slovēnijas un Albānijas karavīri, Latvijā pilnībā būs izvietojies jūnijā, bet līdz tam laikam mūsu valstī uzturēsies ASV bruņotā pulka militārpersonas. Pēc Kanādas vadītā NATO bataljona ierašanās bruņotā pulka karavīri uzdevumus pildīs citviet Eiropā.

ASV vēstniecībā Rīgā portālu TVNET informēja, ka pēc Kanādas vadītā NATO bataljona izvietošanās Savienoto Valstu karavīri turpinās klātbūtni Lielvārdes Gaisa spēku bāzē. Tāpat sagaidāms, ka ASV karavīri arī ieradīsies Latvijā, lai piedalītos dažādās mācībās visa gada garumā.

Vēstniece Nensija Baikofa Petita tikmēr paskaidroja, ka Vašingtona turpina koordināciju ar partneriem Latvijā un citās valstīs, kā arī gaida kanādiešu ierašanos šovasar. «Mēs joprojām esam diskusiju procesā [par] «Atlantic Resolve». Tomēr kopīgi treniņi un apmācības turpināsies. Jūnijā ir plānotas [militārās mācības] «Saber Strike» un viss turpināsies tāpat kā pērn,» sacīja Baikofa Petita.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš atzina, ka tā dēvētā atturēšanas politika ir nemitīgs process. «Tas, kādā veidā [ASV spēku klātbūtne] tiks realizēta pēc tam, tiks atsevišķi paziņots,» pauda Kalniņš. Komandieris gan uzsvēra, ka ASV karavīru klātbūtne un dalība Latvijas aizsardzībā tādā vai citādā veidā turpināsies.

TVNET jau vēstīja, ka Latvijā 8. un 9. februārī tika nogādāta ASV 4. kājnieku divīzijas 3. bruņotās brigādes 68. bruņotā pulka 1. bataljona bruņutehnika, tai skaitā 15 tanki «M1 Abrams», sešas kaujas mašīnas «M2 Bradley», divas inženieru tehnikas vienības mīnu lauka iznīcināšanai, kā arī cita veida kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika, kas tiks izmantota kopīgās mācībās ar Latvijas karavīriem. Kopumā Latvijā kārtējā «Atlantic Resolve» rotācijā ieradās vairāk nekā 225 karavīri.

Kanādas vadītais vairāk nekā 1000 karavīru lielais NATO starptautiskais bataljons pilnā apmērā Latvijā ieradīsies līdz jūnijam. Pirms tam - ziemas beigās, pavasarī - Latvijā ieradīsies nelieli kontingenti, kas nepieciešami, lai nodrošinātu vienības ierašanos.

Paredzēts, ka vienība galvenokārt uzturēsies Ādažu bāzē, taču būs karavīri, kas dienēs Rīgā un Lielvārdes bāzē. Tas gan nenozīmē, ka pārējie Latvijas iedzīvotāji neredzēs ārvalstu karavīrus, jo vienība piedalīsies mācībās dažādās Latvijas vietās. Pirmās mācības jau ir saplānotas, un tās notikšot Ādažos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu