Vidējā medicīnas personāla trūkuma dēļ Onkoloģijas centrā samazinās darba apjoms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vidējā medicīnas personāla trūkuma dēļ Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) nav iespējams veikt operācijas tādā apjomā kā agrāk un samazinās darba apjoms, raksta «Latvijas Avīze».

Piemēram, krūts ķirurģijas nodaļas ārsti savulaik veikuši astoņas līdz desmit operācijas dienā, bet patlaban esot iespējams veikt līdz sešas operācijas dienā, stāstījis nodaļas vadītājs un LOC galvenais onkoloģijas speciālists Jānis Eglītis. Medicīnas speciālistu nepietiekamības dēļ pilnībā nevarot noslogot arī abas intensīvās terapijas palātas, jo trūkst medicīnas māsu.

LOC vadītājs, ķirurgs Viesturs Krūmiņš atzinis, ka tā ir problēma, jo onkoķirurģijas klīnikā, kur ir sešas operāciju zāles ar 12 operāciju galdiem, iespējams noslogot tikai astoņus, jo trūkst gan medicīnas māsu, gan anesteziologu. Viņš gan uzsvēris, ka šā iemesla dēļ neviens pacients nav aizsūtīts mājās, taču gadoties, ka pacientu nevar operēt tajā pašā dienā, kad viņš operācijai ir sagatavots, bet gan pēc divām trim dienām.

LOC ginekoloģijas nodaļas medicīnas māsa Solvita Rubene pastāstījusi, ka māsas vidēji pirms nodokļu nomaksas saņem 420 eiro, un tieši mazā atalgojuma dēļ vidējais personāls atstāj LOC. Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) mājas lapā internetā norādīts, ka šī gada janvāri vidējā darba samaksa LOC māsai bijusi 722 eiro, bet darba alga - 484 eiro.

RAKUS vadība skaidrojusi, ka ārsta atalgojumu veido gan amatalga jeb tā dēvētā pamatalga, gan normatīvajos aktos noteiktās piemaksas par zinātnisko grādu, ārstniecības stāžu, īpašo risku atsevišķās nodaļās, nakts darbu u.c. LOC ķirurga vidējā bruto alga kopā ar normatīvajos aktos noteiktajām piemaksām esot 1229 eiro mēnesī, turklāt vadošajiem ķirurgiem ne tikai Onkoloģijas centrā, bet arī citos Austrumu slimnīcas stacionāros alga esot krietni lielāka par minēto vidējo.

«Pašlaik situācija LOC nav tik kritiska, lai radītu masveidīgu operāciju atlikšanu. Operācijas tiek pārceltas uz vēlāku laiku vien izņēmuma gadījumos, kad kāda cita operācija ir ieilgusi. Ņemot vērā lielo sarežģīto gadījumu īpatsvaru LOC, bieži ir grūti precīzi prognozēt onkoloģisko operāciju ilgumu. Operācijas bieži veic multidisciplināra speciālistu komanda, un tās nereti mēdz izvērsties par vairākām stundām ilgākas, nekā sākotnēji plānots. Atliktā operācija parasti tiek plānota uz nākamo vai aiznākamo dienu. Māsu trūkums ir ne tikai RAKUS, bet visu valsts ārstniecības iestāžu problēma, kas cieši saistīta ar atalgojuma jautājumu,» situāciju skaidrojusi RAKUS valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu