Čakša: Atalgojuma trūkuma dēļ spriedze jūtama daudzās medicīnas specialitātēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atalgojuma trūkuma dēļ spriedze un satraukums ir jūtami daudzās medicīnas specialitātēs, ne tikai dzemdību iestādēs un nodaļās, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» atzina veselības ministre Anda Čakša.

Viņa sacīja, ka, veselības aprūpi ilgstoši saucot par prioritāti, bet tai pašā laikā nenovirzot šai «prioritātei» atbilstošu finansējumu, mediķi jūtas nenovērtēti. «Ir tā sajūta, ka vajadzīgs novērtējums arī algā - ne tikai vārdos, bet arī darbos,» norādīja Čakša.

Ministre skaidroja, ka tieši zemā atalgojuma dēļ daudzviet sāk trūkt mediķu, kā rezultātā pasliktinās veselības aprūpes pieejamība sabiedrībai. Pirmie par kritisko situāciju signalizējot tieši mediķi no specialitātēm, kurās Latvijā ir visierobežotākās darba iespējas, piemēram, bērnu ķirurgi, anesteziologi, kā arī dzemdību speciālisti.

Runājot par situāciju tieši Rīgas Dzemdību namā, Čakša izteicās, ka atalgojums šajā iestādē nav vienīgā problēma. «Ir jādomā arī par darba organizēšanu iekšēji. Es domāju, ka vadība, iespējams, nebija pietiekami daudz informējusi arī par situāciju ar cilvēkresursiem. Tur bija vairāku lietu kopums, kas šobrīd ir iznācis ārpusē,» komentēja ministre, uzsverot, ka no problēmām gan nevajag baidīties, bet tās ir jāidentificē un jārisina.

Čakša kārtējo reizi atgādināja, ka algu celšana medicīnas nozarē ir iespējama tikai kompleksi - palielinot atlīdzību visiem nozarē strādājošajiem, nevis tikai, piemēram, medicīnas māsām vai ārstu palīgiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu