«Brexit» ministrs Rīgā: mēs nešķiramies, bet gan veidojam jaunas attiecības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) nav šķiršanās, bet gan jaunas attiecības, pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču žurnālistiem sacīja Apvienotās Karalistes «Brexit» ministrs Deivids Deiviss (David Davis). Ministrs solīja arī pievērst lielu uzmanību Latvijas pilsoņu tiesībām Lielbritanijā.

Viņš uzsvēra, ka Lielbritānija turpinās būt labs Eiropas un globālais partneris, kas turpinās ievērot visas savas apņemšanās, tostarp militārās. Tā, piemēram, Lielbritānija turpinās apmainīties ar izlūkdienestu informāciju, lai apkarotu terorismu, kā arī turpinās militārās operācijas.

«Lai arī pametīsim ES, mēs neatstāsim Eiropu. Tā nav šķiršanās, bet gan jaunas attiecības. Mēs vēlamies redzēt politiski un ekonomiski veiksmīgu ES. Mēs vēlamies uzturēt ciešas attiecības,» uzsvēra Deiviss. Viņš gan atzina, ka britu vēlme panākt «visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu» varētu būt sarežģīta nākamo divu gadu laikā. Taču Lielbritānija ekonomikas jomā sāk sarunas līdzīgās pozīcijās kā citas ES valstis, atšķirībā no tām valstīm, kuras ir ārpus bloka un vēlas noslēgt līdzīgus darījumus.

Runājot par Latvijas pilsoņu tiesībām Lielbritānijā pēc «Brexit», ministrs norādīja, ka sarunās ar ES tam tiks pievērsta liela uzmanība. Lielbritānija šajā jautājumā vēlas civilizētu un atbildīgu vienošanos. «Tas būs svarīgs jautājums, tam pievēršam lielu uzmanību,» atzina ministrs.

Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs tikmēr norādīja, ka līdz šim izskanējusī informācija par iespējamu vardarbību pret Latvijas valstspiederīgajiem Lielbritānijā nav apstiprinājusies un ir bijusi lielākoties nepatiesa. Apvienotajā Karalistē gan tikuši pieredzēti atsevišķi «naida runas» gadījumi pret viesstrādniekiem.

Otrdien Rīgā ieradies Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības ministrs Deiviss, lai pārrunātu Londonas darbu un mērķus attiecībā uz Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb Brexit, tostarp jautājumu par Latvijas valstspiederīgajiem Lielbritānijā. Ministri arī apmainījās domām par turpmāko sadarbību starp Lielbritāniju un ES pēc Brexit.

Pēc tikšanās ar Deivisu Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir, lai sarunas par izstāšanos notiktu bez emocijām, maksimāli koncentrēti. «Būs kopīga 27 valstu pozīcija, taču ir skaidrs, ka mums ir arī savas intereses. Tautiešu statusam jāpaliek tādam pašam kā šobrīd,» uzsvēra Rinkēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu