Pabriks nav optimistisks par Kučinska izredzēm pievienoties Eiropas Tautas partijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un Eiropas Tautas partijas grupas (ETP) pārstāvis Artis Pabriks nav pārāk optimistisks par Ministru prezidenta Māra Kučinska izredzēm pievienoties ETP grupai. Sarunā ar portālu TVNET Pabriks norādīja arī, ka Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ir arī bijuši pietiekami daudzi Latvijas politiķi, kas ir klaji naidīgi attiecībā uz Eiropas Savienību un NATO.

Februāra pirmajā pusē Latvijas Zemnieku savienību (LZS) pameta EP deputāte Iveta Grigule. Izstājoties no partijas, viņa izteica cerību, ka šāds lēmums palīdzēs visai ZZS apvienībai atjaunot pazaudēto reitingu, kā arī likvidēs šķēršļus Kučinskim pievienoties ETP grupai. Premjers, kuram EP nav politiskās piederības, šādu vēlmi pauda pēc stāšanās amatā 2016. gadā.

Komentējot premjera iespējas pievienoties ETP grupai, Pabriks norādīja, ka nav par to pārāk optimistiski noskaņots. «[Māris] Kučinskis pārstāv ZZS, kas ir pilnīgi cita grupa nekā mūsu Tautas partijas grupa. Premjers pats nāk no Liepājas partijas. Mums, Eiropas Tautas partijas biedriem, sāp, ka premjers nevar piedalīties nekādos pasākumos, kur tiek lemtas reālās lietas. Taču partejiskā piederība ir ļoti būtiska,» atzina Pabriks.

Deputāts arī norādīja, ka lauzt visus principus un pieņemt to, ka premjers piedalās partijas sapulcēs tikai tāpēc, ka ir Latvijas Ministru prezidents, arī ir tā jocīgi. «Mēs pašreiz neesam mūsu grupā par to runājuši. Es neesmu ļoti optimistisks,» teica Pabriks.

Viņš arī norādīja, ka ZZS ir bijusi neaktīva ES, NATO un ārpolitikas jautājumos. Tāpat šajā partijā ir bijuši arī pietiekami daudzi Latvijas politiķi no reģioniem, kuri klaji naidīgi runājuši gan par ES, gan par NATO. «Protams ir jautājums - vai premjers pārstāv viņu intereses vai nepārstāv, un cik lielā mērā. Šī tomēr nav valsts vadītāju sanāksme. Darba grupas ir starp līdzīgi domājošām partijām. Vai ZZS ir līdzīgi domājoša partija Eiropas Tautas partijai?» vaicāja Pabriks.

Premjera Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars tikmēr portālam TVNET skaidroja, ka Ministru prezidents joprojām vēlas iestāties ETP, ņemot vērā, ka tā ir viena no lielākajām Eiropas partijām un dalība tajā ļautu labāk aizstāvēt Latvijas intereses Eiropā. Šobrīd notiekot pārrunas ar ETP par šo jautājumu un izšķirošas būs sarunas ar grupas vadību, kā arī tajā ietilpstošo dalībvalstu vadītājiem.

Parasti Eiropas valstu līderi ar saviem EP līmeņa politiskajiem domubiedriem neformāli tiekas, lai pārrunātu pozīcijas un gaidāmos jautājumus. Iepriekšējie premjeri Valdis Dombrovskis un Laimdota Straujuma piedalījās ETP sēdēs. Šajā grupā darbojas arī dažādi Eiropas politikas smagsvari.

Martā Maltā norisināsies ETP kongress, kurā paredzēts pārrunāt veidus, kā stiprināt pašu partiju. «Lielā mērā tas, kas ar Eiropu patlaban notiek, gulsies uz mūsu pleciem. Mēs esam lielākā partijas organizācijas grupa EP. Mums visiem prātā ir tas, kā pārvarēt neuzticības, fragmentācijas krīzi un palīdzēt māsu partijām tajās valstīs, kur būs vēlēšanas. Pirmais mērķis šeit ir Vācijas kanclere Angela Merkele,» pauda Pabriks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu