Skaidras naudas nēsāšanas ierobežojumi varētu būt ne tikai policistiem, bet arī citiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Visticamāk, skaidras naudas ierobežojumi darba laikā būs ne tikai policistiem, bet vēl virknei strādājošo kontroles un uzraudzības dienestos. Tas varētu skart, piemēram, vides dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistus. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izstrādā jaunus risinājumus korupcijas ierobežošanai valsts un pašvaldību iestādēs un kapitālsabiedrībās.

«Institūciju vadītājiem būs pienākums kaut ko darīt lietas labā, un nebūs tā, ka tikai muitai šādi ierobežojumi vai policijā mēģina noteikti. Šādi ierobežojumi ir jāpārskata arī citās kontroles institūcijās, kas nodarbojas ar klientu kontroli. Tie varētu būt vides dienesti, dienesti, kas veic pārtikas un veterināro uzraudzību un iet šajās tematiskajās pārbaudēs un kontaktējas aci pret aci ar klientu,» skaidroja KNAB vadītāja pienākumu izpildītāja Ilze Jurča.

Korupcijas apkarotāji gan norāda, ka galvenokārt no pašvaldībām saņemts milzīgs daudzums iebildumu, kas tikai norāda, ka pret topošajiem Ministru kabineta noteikumiem ir ļoti liela pretestība. Iebildumu klāsts ir apkopots uz vairāk neka 170 lapaspusēm, trešdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Lai mazinātu korupciju policijā, nolemts, ka pie patruļdienesta un ceļu policistiem dienesta laikā nedrīkstēs atrasties skaidra nauda virs 30 eiro. Tā esot aizgūta ārvalstu pieredze, piemēram, no kaimiņiem lietuviešiem.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) norāda, ka šis skaidras naudas ierobežojums jau sen strādā attiecībā uz robežsargiem un muitas amatpersonām. Pildot dienesta pienākumus, muitas kontroles punktos līdzi var būt tikai 28,5 eiro, savukārt, strādājot robežkontroles punktā, - ne centa.

Latkovskis atzīst: nav jādomā, ka ar šo var panākt uzvaru cīņā ar korupciju, taču tas, viņaprāt, ir viens no bremzējošiem faktoriem. Pēc viņa stāstītā, tas nenozīmē, ka muitnieki un robežsargi vairs neņem skaidrā naudā kukuļus, taču, kad ierodas pārbaudes, neviens nezina, kuram starp papīriem ir uzradusies nauda. Tas ierobežojot, taču deputāts atzīst, ka viens kā līdzeklis tas nekad nestrādā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu