Drošāka interneta centrs: Latvijā izplatās suicidālā sociālo tīklu spēle «Zilais valis»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

«Net-Safe Latvia» Drošāka interneta centrs saņēmis desmitiem satrauktu vecāku un norūpējušos pedagogu zvanu un e-pasta vēstuļu saistībā ar suicidālo sociālo tīklu spēli «Zilais valis», kas liecina, ka šī spēle Latvijā strauji izplatījusies. Pašlaik aktivitātes izplatība ir īpaši strauja – jauniešu vidū esot «stilīgi un varonīgi» nenobīties un spēt sagriezt sev rokas vai citā veidā nodarīt sev sāpes.

Kā skaidroja centra pārstāvji, «Zilais valis», dēvēts arī par «nāves spēli», ir sociālos medijos izplatījusies pusaudžu un jauniešu mudināšana veikt dažādas destruktīvas darbības ar savu ķermeni un dalīties ar fotogrāfijām un video, kuros šī rīcība tiek atspoguļota.

Ņemot vērā, ka spēle ir ienākusi Latvijā no Krievijas, tad galvenokārt ekstrēmais saturs ir pieejams krieviski runājošo jauniešu vidū. Tāpat arī patlaban Latvijā neesot pierādījumu, ka spēli vadītu un bērniem uzdevumus dotu kāda pieaugušo organizētās noziedzības grupa. Tā vairāk ir pašu jauniešu savstarpēja informācijas apmaiņa ar ekstrēmu un vardarbīgu fotogrāfiju un video izplatīšanu, norāda centra pārstāvji.

«Šī fenomena riska grupa ir emocionāli nenobrieduši un depresīvi noskaņoti pusaudži un jaunieši, kas nesaņem atbalstu ģimenē vai draugu vidū, uzskata, ka ir nevērtīgi

un nevajadzīgi un vēlas pievērst sev līdzcilvēku uzmanību, liekot iedomāties – kā tas būtu, ja viņš vai viņa vairs nebūtu šajā pasaulē. Šādi pusaudži vieglāk pakļaujas citu manipulācijai. Tāpēc aicinu vecākus un skolotājus pievērst pastiprinātu uzmanību riska grupas jauniešiem un aktīvi rīkoties, ja rodas kaut mazākās aizdomas par iesaisti «Zilā vaļa» spēlē,» uzsver Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.

Suicidālā sociālo tīklu spēle «Zilais valis» sociālajā tīklā «Draugiem.lv» nav parādījusies

Krievijā populārā suicidālā sociālo tīklu spēle «Zilais valis», kas pēdējā laikā kļūst aizvien aktuālāka Latvijā, sociālajā tīklā «Draugiem.lv» nav parādījusies, sacīja «Draugiem.lv» pārstāvis Jānis Palkavnieks.

Runājot par to, ko «Draugiem.lv» darīs, ja parādīsies informācija par šo spēli, Paklavnieks norādīja, ka rīcības scenārijs būs tāds pats, kā citos gadījumos ar nevēlamu saturu. «Joprojām esam pateicīgi lietotājiem visās vecuma grupās, kuri ziņo par nevēlamu saturu un tad mēs to dzēšam, lietotājus bloķējam un nepieciešamības gadījumā iesaistām policiju,» skaidroja Palkavnieks.

Lai arī konkrēti dati netiek apkopoti,

sarunās ar skolu psihologiem, skolotājiem un citiem iesaistītajiem top skaidrs, ka spēle ir aktuālāka pārsvarā zēniem, 13 līdz 14 gadu vecumā, un tādiem, kas pārvalda krievu valodu.

«Saturs pieejams galvenokārt krieviski, līdz ar to tiem, kas pārvalda krievu valodu, to ir vieglāk atrast. Galvenie kanāli, pa kuriem tas tiek sūtīts, ir «Instagram», «VKontakte», kas gan aktīvi dzēš šādu saturu, arī «WhatsApp»,» skaidroja Katkovska.

Viņa arī sacīja, ka «WhatsApp» klejo latviska ķēdes vēstule ar aicinājumu nespēlēt šo spēli, jo tā ir bīstama, tomēr šis, it kā aicinājums atturēties, tikai raisa bērnos papildu interesi.

Aicina vecākus un pedagogus sekot līdzi dažiem padomiem, kas palīdzēs ierobežot spēles izplatību

Pirmkārt, pamanot, ka klasē, ģimenē vai paziņu bērnu vidū tiek runāts par «Zilo vali», internetā tiek meklēta informācija, izmantojot atslēgas vārdus gan latviešu, gan krievu valodā, kas saistīti ar «zilo vali», «esmu spēlē» vai «piecel mani 4.20», ir

jābrīdina pusaudži un jaunieši, ka saturs, ko viņi atradīs, būs nepatīkams, un iesaistīšanās var būt dzīvībai bīstama.

Tāpat svarīgi aicināt bērnus nemeklēt ar šo saistīto informāciju un neizplatīt to tālāk caur sociālajiem tīkliem un ziņojumapmaiņas programmām. Bērniem jāsaprot, ka katra ķēdes vēstule un ziņu pārsūtīšana citiem arvien paplašina to bērnu loku, kas saskaras ar vardarbīgu un uz destruktīvām darbībām vērstu saturu.

Treškārt, pamanot, ka bērnam ir grieztas rokas, skrāpējumi ar asu priekšmetu uz ķermeņa, zilumi, ka viņš runā par kāpšanu augstās celtnēs u.tml.,

noteikti ir jāiesaistās, jāziņo ģimenei, jāiesaista skolas psihologs, jāuzdod jautājumi bērnam vai jaunietim, lai noskaidrotu, kāpēc tas tiek tā darīts.

Centra pārstāvji arī aicina ziņot par aizdomīgu saturu, kontiem un grupām sociālo tīklu administrācijai, izmantojot pogu «Report». Alternatīva ir ziņot «drossinternets.lv», sūtot e-pastu uz e-pasta adresi «zinojumi@drossinternets.lv».

Tāpat bērniem un viņu vecākiem ir pieejama psihologa palīdzība, zvanot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai pa tālruni 116111.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu