Jaunā māmiņa: smēķēšana, ejot pa ielu, ir necieņa pret līdzcilvēkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET kolāža

Liene ir jaunā māmiņa, pašlaik nesmēķē, audzina savu dēlu. Viņa smēķēja 13 gadus un atmeta kaitīgo ieradumu, tiklīdz uzzināja, ka ir stāvoklī. Pati atmešana esot bijusi viegla, bet, vērtējot uz smēķēšanu attiecinātos ierobežojumus, Liene aicina domāt par to, kā apkarot smēķēšanu, ejot pa ielu.

Liene sāka smēķēt, būdama jauna – 14 gadu vecumā, pašlaik viņai ir 27 gadi un līdz atmešanas brīdim nosmēķēti tika 13 gadi, vidēji izsmēķētas divas paciņas trīs dienās. «Principā smēķēšanu atmetu līdz ar divām strīpiņām testā. Bija tā, ka vakarā vēl gāju uz koncertu, kad radās aizdomas, ka varētu nebūt īsti tā, kā vajag, un nākamajā dienā uztaisīju testu,» viņa saka.

Pēc testa rezultāta uzzināšanas kāre pēc cigaretes bijusi kā ar roku noņemta, pat nav bijusi vēlme uzsmēķēt pēdējo cigareti pirms atmešanas, lai noņemtu spriedzi, jo grūtniecība tajā laikā vēl nebija tas gaidītākais un plānotākais notikums.

«No sākuma šo sajūtu gan es novēlu uz to, ka mazāk ir gulēts, neesmu paēdusi. Pēc tam, kad uzzināju, ka esmu stāvokli, sapratu, ka laikam mazais deva ziņu – mammu, nevajag pīpēt, es te augu,» saka Liene.

Jaunā māmiņa arī norāda, ka pēc smēķēšanas atmešanas nebija fiziski slikti – nebija sajūtas, ka nepieciešams uzsmēķēt. «Es pīpēju ilgi, sāku agri to darīt, mamma vienmēr atgādināja, ka pīpēt ir slikti, tas var ietekmēt arī bērnu veselību, taču es teicu – atmetīšu, kad palikšu stāvoklī, būs noteikts iemesls,» atklāj Liene.

Uz jautājumu, vai ir vēlme atsākt smēķēšanu pēc bērna piedzimšanas, Liene atbild – par mammu būt nav viegli, bieži ir tā – nevis pietrūkst nikotīna, bet gribas to mirkli, kad tu aizver visas durvis aiz sevis, izej ārā un pāris minūtes pavadi klusumā, tieši to gribas. Tajā pašā laikā ar galvu tiek saprasts – ārā var iziet arī ar suni, kamēr vīrs pieskata bērnu un nav obligāti jāpīpē.

Smēķētāji mammas un bērna klātbūtnē reaģē dažādi

Ir cilvēki, kuri redz, ka es stumjos ar bērnu ratiņiem, viņi cigareti pavirza tālāk no tiem, piemēram, paņem otrā rokā, bet parasti neredz – iet pa priekšu un smēķē. Savukārt tie cilvēki, kuri stāv kaut kur un smēķē, ja iet garām ar bērnu, ļoti bieži nekādā veidā nereaģē, proti, turpina smēķēt, izliekas māmiņu ar bērnu ratiem neredzam.

Liene arī norāda, ka būtu nepieciešams domāt pie smēķēšanas ierobežošanas kustībā – gribi uzpīpēt, dari to, stāvot maliņā, nevis ejot pa ielu.

«Tā ir necieņa ne tikai pret bērniem, mammām, bet arī pret jebkuru cilvēku, kurš nekad nav smēķējis, vai pret kādu, kurš ir atmetis,»

akcentē Liene.

Uz jautājumu, kāda sajūta pašlaik pārņem, saožot cigarešu dūmus, Liene atbild īsi – smird. Vienlaikus viņa piebilst, ka tagad nesaprot, sevišķi satiekot draugus, kuri smēķē, kā viņa varēja agrāk tā smirdēt pēc dūmiem. «Tu viņu apskauj, iedod buču uz vaiga un jūti, ka viņš smēķē, zinu, ka smirdēju tāpat,» teic jaunā māmiņa.

Māmiņas, kuras nepārtrauc smēķēšanu, Liene vērtē ļoti negatīvi –

ja negrib smēķēšanu atmest savas veselības dēļ, tad vismaz tas būtu jādara bērna dēļ.

Atmest var vienkārši, ja vēlas, un tad lai vēlāk pats bērns, kad jau ir krietni paaudzies, izlemj - vēlas smēķēt vai ne, jo bērnam, kura klātbūtnē smēķē, liedz iespēju nesmēķēt. Gadījumos, kad ir vēlme atsākt smēķēt, Liene iesaka domāt veselīgi – uzēst ābolu, tas nekas, ka sīkais trokšņo, kaimiņi sapratīs, bet pa to laiku ir iespējams nedaudz atpūsties, jo arī nervoza mamma bērnu nenomierinās.

Liegšana smēķēt grūtniecēm būtu bezjēdzīga

Pirms kāda laika laika bija izskanējis aicinājums vērsties arī pret sievietēm, kuras smēķē. Liene pauž, ka sodīt šādas neapdomīgas māmiņas iespējams vien tad, kad viņām jau ir liels vēders, turklāt jāņem vērā, ka no sākuma vispār var arī nemanīt, ka sieviete ir stāvoklī, līdz ar to šādam likumam īsti nebūtu jēgas – kontroles iespējas būtu minimālas.

«Likumi jāpieņem nevis pieņemšanas pēc, bet lai tos varētu arī izpildīt, un to var attiecināt ne tikai uz smēķējošām grūtniecēm,»

saka Liene.

Runājot par nākotni, vai varētu kādu dienu atsākt smēķēšanu, jaunā māmiņa norāda, ka viss ir iespējams, jo smēķēšana ir atkarība, līdzīgi kā azartspēles, narkotikas – nav bijušo smēķētāju, narkomānu, ir tikai paņemta pauze. Viņa gan pauž, ka labprātāk izvairītos no smēķēšanas atsākšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu