Rosina publicēt katastrofās cietušu un mirušu personu datus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tieslietu ministrija (TM) rosina veikt grozījumus likumā, kas paredzētu katastrofās cietušu un mirušu personu datus publicēt Valsts policijas (VP) mājaslapā.

TM uzskata, ka nepieciešams veikt grozījumus Pacientu tiesību likumā, nosakot, ka katastrofu gadījumā cietušas un mirušas personas vārds, uzvārds, dzimšanas mēnesis, dzimšanas gads un atrašanās vieta ārstniecības iestādē publiskojama VP tīmekļa vietā piecas dienas no informācijas par katastrofu saņemšanas brīža.

Paralēli šādiem grozījumiem būtu jāveic grozījumi likumā «Par policiju».

Situācijā, kad VP nevar identificēt katastrofā cietušo vai mirušo personu, tad šo personu publiskošanai ir jāatbilst normatīvajiem aktiem, kas noteic nenoskaidrotu vai neatpazītu mirušu personu meklēšanu, tostarp VP publicē personas fotogrāfiju.

Informācija par cietušo personu VP tīmekļa vietnē varētu tikt dzēsta arī ātrāk par piecu dienu termiņu, ja VP saņemtu apstiprinājumu, ka radi vai ieinteresētās personas ir uzzinājušas informāciju par cietušās personas atrašanās vietu, norāda TM.

Pašreiz spēkā esošais regulējums aizliedz sabiedrībai izpaust informāciju par pacientu. Līdz ar to VP, ja ir notikusi katastrofa, nav tiesību informēt sabiedrību par cietušajām personām.

VP ir tā iestāde, kura tiesiski var identificēt personu un kuras rīcībā ir informācija par personas atrašanās vietu.

TM norāda, ka ātrās un operatīvās informācijas par cietušajām personām sniegšana radiniekiem un ieinteresētām personām ir vitāli svarīga, jo var būt noderīga pašas personas tiesību un interešu nodrošināšanai, kā arī citu personu tiesību un interešu aizsardzībai. «Ar mērķi izvairīties no laikietilpīgas un katastrofu gadījumos nepiemērojamas informācijas iegūšanas procedūras, informācija par katastrofā cietušo personu var tikt publicēta internetā, tādējādi nodrošinot radiniekiem un ieinteresētām personām efektīvu pieeju informācijai,» norāda TM.

Minētie risinājumi iekļauti TM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kas tika iesniegts šodien notikušajā valsts sekretāru sanāksmē. Ziņojums tapis, ņemot vērā Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas par Zolitūdes traģēdiju secinājumus.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics nodeva internetā publicēt vēl nepārbaudītu informāciju par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem. Šī informācija ietvēra arī ziņas par izdzīvojušajiem un slimnīcās nogādātajiem pacientiem.

Par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo vārdu publiskošanu policija sāka kriminālprocesu, taču vēlāk to izbeidza.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu