VM izstrādās alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Veselības ministrija (VM) izstrādās alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu, šodien pēc Nacionālā alkoholisma ierobežošanas padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne.

SPKC pārstāve uzsvēra, ka cenu celšana ir ļoti svarīgs mehānisms kā samazināt alkohola patēriņu. Viņa sacīja, ka 15 gadus vecu jauniešu vidū alkohola pieejamība ir samazinājusies par 14%, un tas saistāms ar grādīgo dzērienu sadārdzināšanos, stingrākiem kontroles pasākumiem, kā arī, iespējams, ar to, ka pieaugušie kļuvuši apzinīgāki un skolēniem alkoholu vairs neiegādājas.

Kā pēc sēdes žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska, 2016.gadā VP izņēmusi mazliet mazāk nelegālā alkohola nekā 2015.gadā. Arī veikto pārbaužu skaits bijis lielāks, tomēr ierosināto kriminālprocesu skaits bijis mazāks. Kopumā 2016.gadā izņemti 99 739,23 litri nelegālā alkohola. Visvairāk dominējot nezināmas izcelsmes alkohols.

Bauska norādīja, ka samazinājums varētu būt saistīts ar to, ka cilvēki biežāk izvēlas lēto alu nevis tā saucamajās točkās tirgoto dziru. Šadam secinājumam piekrita arī Pelne.

Padome vienojusies, ka VM izstrādās alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu un tuvāko mēnešu laikā tas tiks izsūtīts padomes locekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu