Ar «Cilvēktiesību gidu» mēģinās saprotamā veidā izglītot par cilvēktiesībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Baltijas sadarbības projektā «Cilvēktiesību gids» iecerēts saprotamā un vienkāršā veidā izglītot par cilvēktiesībām, pastāstīja tiesībsargs Juris Jansons.

«Cilvēktiesību gids» ir Baltijas sadarbības projekts cilvēktiesību izglītības jomā, kas tapis ar Tiesībsarga biroja, UNESCO LNK, Nīderlandes Ārlietu ministrijas un programmas «Nordplus» atbalstu. Darbu sākusi arī «Cilvēktiesību gida» interneta platforma, kurā pieejama izsmeļoša informācija par cilvēktiesībām dažādās nozarēs, likumiem un iespējām saņemt palīdzību.

Jansons uzsvēra, ka ikvienam iedzīvotājam ir jāzina savas tiesības, jo tas ne tikai ļauj aizsargāt sevi, bet arī pieprasīt cilvēktiesību ievērošanu arī no valsts iestādēm.

Gids skaidro cilvēktiesības reālās dzīves situācijās, kādās var nonākt ikviens. Jansons pauda, ka nereti, pašiem pat neapzinoties, šīs situācijas ir saistītas ar cilvēktiesībām vai to pārkāpumiem.

«Piemēram, mūs var nofilmēt uz ielas, varam kļūt par lieciniekiem kādam noziegumam vai saskarties ar naidīgiem aicinājumiem internetā. Gids palīdz identificēt šādas situācijas, saprast, kur meklēt palīdzību un kur vērsties, ja ir pamats domāt, ka cilvēktiesības ir pārkāptas,» skaidroja tiesībsargs.

«Cilvēktiesību gidā» ietvertās tēmas ir īpaši atlasītas, analizējot situācijas un problēmas, ar kādām saskaras Latvijas iedzīvotāji. Tieši šajos jautājumos visvairāk lietu un sūdzību nonāk pie tiesībsarga vai pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Gids turpina attīstīties un laika gaitā aptvers arī citus jautājumus.

Sniedzot informāciju par likumiem, tiesu praksi un citiem noderīgiem avotiem šajās jomās, izstrādātā platforma praktiski kalpo arī profesionāļiem, kuru darba pienākumi ir saistīti ar cilvēktiesību piemērošanu. Tiesībsargs uzskata, ka gids viennozīmīgi var būt noderīgs kā palīglīdzeklis cilvēktiesību apguvē skolēniem, studentiem un cilvēktiesību skolotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu