Neizdodas atvērt asinsdonoru centru Merķeļa ielā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgā, Merķeļa ielā 11, jau vairākus mēnešus nav izdevies atvērt Valsts asinsdonoru centra (VADC) filiāli, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma». Iemesls - Veselības inspekcijas atzinums, ka ēka nav pieejama invalīdiem. VADC vadītāja, kura uz laiku atstādināta no amata pēc skandāla par iespējamo C hepatītu donoru asinīs, prasību uzskata par nepamatotu, jo cilvēki ar kustību traucējumiem nemēdz būt asins donori.

Atstādinātā centra vadītāja Iveta Ozoliņa iepriekš cerējusi, ka attiecībā uz filiāli varētu tikt noteikti atvieglojumi. «Tur būtu jābūt kādiem citiem kritērijiem, atvieglotākiem attiecībā uz šo pieejamību, jo cilvēks ratiņkrēslā nevar nodot asinis, viņš nevar klasificēties kā donors,» stāsta Ozoliņa.

Asinsdonoru centrā raidījums gan noskaidrojis, ka daudzi invalīdi nedrīkst būt asins donori, bet ne visi. Tāpat arī inspekcija paliek pie sava, norādot, ka bez vides pieejamības filiāle netiks reģistrēta ārstniecības iestāžu reģistros.

Telpu apsaimniekotājs piedāvā divus risinājumus: izbūvēt uzbrauktuvi cilvēkiem ar ierobežotām vajadzībām vai ierīkot pacēlāju, kas ir daudz lētāks variants. Lētākais variants būtu līdz 5000 eiro, dārgākais - virs 20 000 eiro. Valsts nekustamie īpašumi šīs izmaksas varētu segt un vēlāk pievienot nomas maksai. Vienīgā problēma - Veselības ministrija papildu līdzekļus šim mērķim asinsdonoru centram nesola.

Neizdevīgi būtu meklēt arī jaunas telpas, jo Merķeļa ielā pielāgošanai asinsdonoru centra vajadzībām jau iztērēti 13 tūkstoši eiro. VADC direktores vietniece Anita Daugavvanaga, kura pašlaik vada centru, pieļauj arī iepriekš minēto iespēju. Viņa norāda, ka centram ir ierobežoti līdzekļi, tādēļ tiek meklēti finanšu avoti, bet, ja tas neizdosies, Veselības ministrija vērtēs, kurš vainīgs un kā telpās ieguldītos 13 tūkstošus atgūt.

Atstādinātā vadītāja ir pārliecināta, ka līdz galam jāiekārto Merķeļa ielas telpas. «Tās telpas ar steigu ir vajadzīgas, jo es zinu, ka specializētajam autobusam bija paredzēts šajā gadā kapitālais remonts, jo tas visu laiku plīst, un ir vajadzīga vieta centrā, kur pieņemt donorus, es nedomāju, ka donoru centram ir laiks vēl tērēt laiku citām telpām, bet droši vien, ka pienākumu izpildītāja ir tagad divos mēnešus iepazinusi situāciju daudz labāk par mani, es par to neņemos spriest, bet pateikt, ka jau ieguldītie līdzekļi ir nevajadzīgi, nu tā gan būs līdzekļu izšķērdēšana, jo jebkuras jaunas telpas arī prasīs ieguldījumus,» uzsver Ozoliņa.

Ozoliņa gan šobrīd lēmumu pieņemšanā nepiedalās. Pret viņu ierosinātas divas disciplinārlietas - saistībā ar C hepatīta skandālu un finanšu jautājumiem, kas abas apvienotas vienā. Tās rezultāti gaidāmi marta sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu