Undzēns no VID «rotējamo saraksta» kļuvis par divu iestāžu vadītāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aigars Undzēns, kurš bija iekļauts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) «rotējamo sarakstā», kļuvis pat par divu iestāžu vadītāju vienlaikus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Nepilnu gadu Undzēns vada Vides reģionālās attīstības aģentūru (VRAA) un tagad arī iecelts par Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju - viņa pārraudzībā notiek daudzmiljonu Eiropas Savienības fondu administrēšana, kā arī plānotas pamatīgas reformas.

Undzēns dažādos amatos Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kopumā nostrādājis vairāk nekā 20 gadus. Pērn viņš nonāca rotējamo darbinieku sarakstā. Tajā iekļāva arī tos strādājošos, par kuru godaprātu bija radušās šaubas. Daļa no viņiem darbu valsts pārvaldē pameta, citus pārcēla uz mazāk ietekmīgiem amatiem, taču ne Undzēnu.

«Undzēna kungs tika pārcelts no VID par VRAA direktoru pirms tā dēvētajām rotācijām. Cilvēks ļoti pieredzējis, ar lielu darba pieredzi,» saka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Tā kā pašlaik Undzēns ne tikai vada VRAA, bet pirms dažām nedēļām kļuva arī par Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju, raidījuma veidotāji pieļauj, ka amatpersonai ir pazīšanās ar politiķiem.

Undzēns savulaik kopā ar Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāju, Saeimas Juridiskās komisijas vadītāju Gaidi Bērziņu studējis tiesību zinātnes Latvijas Universitātē. Bērziņš gan noliedza, ka būtu veicinājis kursa biedra karjeru.

Undzēns klātienes intervijai nepiekrita. Savukārt telefonsarunā tā arī neatklāja, kāpēc tieši viņam piedāvāts uz laiku vadīt vēl vienu Nacionālās apvienības ministra pakļautībā esošu iestādi. «Kā es tiku? Es kā ierēdnis tiku nozīmēts no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra puses papildus tiešajiem pienākumiem veikt ģenerāldirektora pienākumus,» norāda Undzēns.

Undzēns jaunajā amatā esot pagaidām. Taču tieši šobrīd tas ir ļoti nozīmīgs. Tuvākajā laikā jāīsteno vairāk nekā deviņus miljonus vērts projekts. Tāpat, iespējams, plānota iestādes apvienošana ar Valsts vides dienestu. «Tas, kas šobrīd ir sākts vai tūlīt tiks sākts, ir Dabas aizsardzības pārvaldes funkciju audits, tostarp vērtējot arī Valsts vides dienesta funkcijas. Tas tiek darīts ar mērķi, lai novērtētu, vai kādās jomās, piemēram, vides inspektoru darbā, nenotiek dublēšanās,» skaidro VARAM valsts sekretāra vietniece Alda Ozola. Funkciju audita rezultāti būšot zināmi maijā.

Nākamā gada budžeta veidošanas laikā varēšot lemt arī par iespējamo iestāžu apvienošanu. Raidījuma veidotāji norāda, ka šādā situācijā politiķiem pietuvinātai personai īstenot pārmaiņas varētu būt vieglāk. «Tas ir jūsu pieņēmums, un savā ziņā taisnība jums,» norāda Undzēns. Viņš uzskata: «Es esmu cilvēks, kurš ir pieradis vadīt pārmaiņas. Ja kolektīvs pats vēlas pārmaiņas un viņi uzskata, ka vajadzīgas šīs pārmaiņas, tad man kaut vai kā pagaidu vadītājam ir pienākums atbalstīt kolektīvu.»

«de facto» noskaidroja, ka zināmas pārmaiņas notiek jau pašlaik, bet ne pēc darbinieku iniciatīvas. Strādājošie esot neapmierināti ar Undzēna vadības stilu. Darbinieki kameras priekšā runāt atteicās, baidoties no iespējamas Undzēna atriebības.

Sabiedrības uzmanību Undzēns izpelnījās pērn notikušās VID preses konferences laikā. Toreiz amatpersonas taisnojās par iestādē strādājošo izmeklētāju skaidras naudas uzkrājumiem un dāvinājumiem. Undzēns ap roku bija aplicis ierēdņa atalgojumam neadekvāti dārga zīmola pulksteni.

«de facto» arhīvos atrodams, ka neviennozīmīgi vērtējams ir veids, kā pirms apmēram septiņiem gadiem Undzēns kļuva par VID ģenerāldirektores vietnieku. Visticamāk, Undzēns baidījās izkrist svešvalodu pārbaudē. «de facto» rīcībā esošā informācija liecināja, ka viņš, iespējams, centies iegūt vai pat ieguvis gaidāmā testa jautājumus. Tos Undzēns lūdzis kādam konkursa komisijas darbiniekam, kurš vēlāk par to centies informēt VID ģenerāldirektori, taču palicis nesadzirdēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu