Lembergs neredz jēgu vērsties pret valsti saistībā ar «oligarhu lietu»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Smagos noziegumos apsūdzētais un no Ventspils mēra pienākumiem atstādinātais Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij») neredz jēgu vērsties pret valsti saistībā ar nesen izbeigto «oligarhu lietu», lai gan, viņaprāt, kriminālprocess pret viņu tika ierosināts «absolūti nelikumīgi». Kā savā iknedēļas «preses konferencē» atzina Lembergs, šajā gadījumā pat nav skaidrs, pie kā īsti varētu vērsties ar šādu prasību.

Analizējot Rīgas pilsētas centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša 2011.gadā pieņemto lēmumu veikt kratīšanu Lemberga deklarētajā dzīves vietā, Ventspils mērs atzina: «Vērsties jau var, bet pie kā? Tiesnesis pieņēma lēmumu 2011.gada 24.maijā. Ir pagājis termiņš, kad viņu var sodīt. Vai viņš būs vainīgs? Viņš nebūs vainīgs, tāpēc ka procesa virzītājs viņam būs iedevis uzrakstītu papīru, ko viņš godprātīgi pārraksta. Procesa virzītājs rīkojās pēc savas pārliecības. Ko jūs varat izdarīt pārliecībai? Ko jūs varat izdarīt [bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas Jutas] Strīķes pārliecībai?» retoriski vaicāja Lembergs.

«Tāda mums ir «tiesiska» valsts, un viņu patvaļa ir absolūti neierobežota. Pie kā var sūdzēties? Tiesnešu kantorī nav ko darīt, jo visi termiņi pagājuši,» turpināja Lembergs. «Prokuratūra to visu uzraudzīja. Ir jēga sūdzēties?». Tāpat Lembergs piebilda, ka šis jautājums nav ne Drošības policijas, ne Satversmes aizsardzības biroja kompetencē.

Analizējot izmeklēšanas tiesneša lēmuma tekstu par kratīšanas veikšanu Lemberga dzīvesvietā, kas pēc Lembega domām, esot «godprātīgi pārrakstīts» procesa virzītāja teksts, viņš norādīja uz vairākām niansēm. Proti, lēmumā minēts pieņēmums, ka ar mērķi nodrošināt sava partijas biedra Andra Amerika iecelšanu Rīgas brīvostas valde spriekšsēdētāja amatā, toreizējais politiķis Ainārs Šlesers esot vērsies pie Ventspils pilsētas domes deputāta Lemberga, lai panāktu atbalstu no ZZS pārstāvja Rīgas brīvostas valdē Viestura Silenieka. Pēc Lemberga domām, partejiskās piederības pieminēšana lēmumā ir nevietā, jo brīvostas valdē ir nevis partiju, bet gan ministriju pārstāvji.

«Kāds sakars Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja ievēlēšanai un Ventspils pilsētas domes deputātam?» vaicāja Lembergs. Viņš arī norādīja ka lēmumos par kratīšanu veikšanu Lemberga dzīvesvietā un Amerika darba vietā teksts sakrītot «viens pret vienu», izņemot tikai tajos minēto personu datus.

«Vai man Eiropas [cilvēktiesību] tiesā sūdzēties par to, ka Ameriks un Lembergs ir pilnīgi viens un tas pats, izņemot personas kodu un adresi, vai par to, ka Ventspils domes deputātam nav nekāda sakara ar Rīgas domi vai Rīgas brīvostas valdi, vai ka ZZS nav nekādas pārstāvības Rīgas brīvostas valdē? Par ko man sūdzēties? Nu jā, par [sabojāto] seifu es varu sūdzēties - taisnība,» rezumēja Lembergs.

Jau ziņots, ka KNAB tā dēvētās oligarhu lietas atlikušo daļu pagājušā gada decembrī izbeidzis, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs. KNAB pavēstījis, ka procesa virzītājs, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu, kas paredzēts Krimināllikuma 219.panta otrā daļā, pagājušā gada 12.decembrī ar uzraugošā prokurora piekrišanu pieņēma lēmumu kriminālprocesu izbeigt, skaidroja birojā.

Tā dēvētā oligarhu lieta tika ierosināta 2011.gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Sākotnēji lietā bija iesaistītas 11 personas un tām piemērots tiesiskais statuss. KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos - Ventspils mēra Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, bijušā Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Kratīšanas notika arī laikraksta «Neatkarīgā Rīta Avīze» izdevēja SIA «Mediju nams» telpās, kā arī toreizējā AS «Diena» kontrolpaketes īpašnieka Viestura Koziola kabinetā.

Saskaņā ar izmeklētāja pieņēmumu Šlesers, būdams ieinteresēts, lai Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā tiktu iecelts Ameriks, 2010.gada oktobra sākumā piedāvājis Ventspils mēram Lembergam, ka viņš panāks Lembergu interesējoša līguma noslēgšanu starp Rīgas brīvostas pārvaldi un SIA «Mediju nams». Par to Šlesers esot lūdzis Lembergu, izmantojot savu sociālo stāvokli, prettiesiski ietekmēt valsts amatpersonas darbību, proti, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieku Viesturu Silenieku, lai viņš Rīgas brīvostas valdes 2010.gada 7.oktobra sēdē nobalso par Amerika iecelšanu brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Savukārt Lembergs saskaņā ar izmeklētāja pieņēmumu esot pieņēmis šo labumu un prettiesiski ietekmējis Silenieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu