Eksperti: Bordāna partijai jādomā, vai līdzi nevilksies KNAB aura

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonas Jutas Strīķes lēmums kandidēt Rīgas domes (RD) vēlēšanās palielina Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izredzes iekļūt šajā pašvaldībā. Tomēr partijai ir jādomā par to, vai rezultātā tai līdzi nevilksies speciālo dienestu aura, portālam TVNET atzina aptaujātie politologi.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra norādīja, ka šobrīd gan Strīķes, gan Jāņa Bordāna vadītās JKP izredzes iekļūt RD ir grūti nosakāmas un ir saistītas ar to, cik liela daļa galvaspilsētas vēlētāju uzskata domi par korumpētu. Skudra pauda uzskatu, ka šis ir sarežģīts jautājums, uz kuru sakarīgi varēs atbildēt tikai tad, kad būs sākusies reāla vēlēšanu kampaņa.

«Kamēr kampaņa nav sākusies, tikmēr ir tikai biogrāfijas un politiskais stāsts. Bordāna stāsts ir tāds, ka viņš kaut kādu iemeslu dēļ neiederējās Latvijas politiskajā elitē tajā brīdī, kad bija ministrs. Strīķe, rēķinoties ar attiecīgajiem tiesiskajiem un juridiskajiem ierobežojumiem, varēs izmantot tās zināšanas, kuras ir uzkrājusi KNAB. Tās viņai ir ļoti plašas, taču - vai ir izmantojamas publiskajā telpā, tas ir cits jautājums,» skaidroja profesors.

Runājot par bijušo KNAB darbinieku ietekmi partijā, Skudra norādīja, ka ir jautājums - kādas personības pēc Bordāna, Jura Juraša un Strīķes politiskajā spēkā būs vēl. Vai tur būs kādi atpazīstami cilvēki, kuri neļaus apgalvot, ka tā ir bijušo KNAB darbinieku partija. «Par to viņiem ir jādomā. Šobrīd veidojas iespaids [ka politiskais spēks ir bijušo KNAB darbinieku partija],» atzina politikas eksperts.

Līdzīgu viedokli TVNET pauda arī politologs, sabiedrisko attiecību aģentūras «Mediju tilts» līdzīpašnieks Filips Rajevskis. Viņš atzina, ka Strīķe ir diezgan populārs un pazīstams cilvēks. Tomēr izbrīnu raisa šāda politiskā spēka izvēle.

«[JKP] nav bijis ne reitingu, nekā. Visa cerība ir uz viņu - vai viņa būs tik stipra, atpazīstama un populāra, lai to spēku izvilktu no nekurienes, kur tas atrodas šobrīd. Bordāna partija pat reitingu tabulās neparādās pozīcijās virs 5%. Tas ir ļoti nopietns uzdevums. Nav nepaveicams, bet prasa ļoti lielu darbu un naudu,» uzsvēra Rajevskis.

Eksperts atzina, ka šobrīd ir sarežģīti pateikt kādas šīm personām bijušas attiecības speciālajos dienestos, taču to aura viņiem nāks līdzi. Vai tas būs pozitīvi, vai negatīvi - tas ir liels jautājums un būs jāvērtē Rīgas iedzīvotājiem. «Rīdziniekiem tās vajadzības nav tik briesmīgi sarežģītas un ir diezgan tālu no spēka dienestu funkcijām,» norādīja Rajevskis.

TVNET jau vēstīja, ka Strīķe ir iestājusies bijušā tieslietu ministra Bordāna vadītajā JKP un kandidēs RD vēlēšanās. JKP mēra amata kandidāti vēl ir Bordāns, kā arī bijušais KNAB darbinieks Jurašs.

Strīķe šodien preses konferencē paziņoja, ka līdz šim lēmumam nonākusi pēc ilgām pārdomām. Topošā politiķe paziņoja, ka būs mēra kandidāte pašvaldību vēlēšanās Rīgā. Arī Bordāns paziņoja, ka startēs vēlēšanās Rīgā un būs viens no partijas mēra amata kandidātiem.

JKP iepriekš iestājies bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Jurašs. Arī viņš plāno kandidēt vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā. Jurašs arī bija paudis gatavību aicināt citus bijušos KNAB darbiniekus sekot viņa pēdās - iestāties Bordāna partijā.

Politiskā spēka pārstāvji šodien preses konferencē kritizēja pašreizējo Rīgas domes vadību, kā arī uzsvēra, ka, nokļūstot Rīgas domē, ar «Saskaņu» nesadarbosies. Bordāns skaidroja, ka partijai būs trīs mēra amata kandidāti, bet Strīķei būs pirmais numurs vēlēšanu sarakstā.

Viņš arī akcentēja, ka partijas programmā būs vairāki jautājumu bloki. Tā būšot caurredzamības ieviešana Rīgas domes pārvaldībā, likvidējot koruptīvo sistēmu, partija arī iecerējusi padarīt pilsētas vidi saistošu iedzīvotājiem, viesiem un investoriem. Būtisks jautājums ir arī Rīgas īpašumu apsaimniekošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu