Iestājas par plastmasas iepakojumos atrodamas vēzi izraisošas vielas aizliegšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv turpinās parakstu vākšana par bīstamas ķimikālijas - bisefenolu A saturoša pārtikas iepakojuma aizliegšanu. Viela atrodama ūdens pudelēs, skārda bundžās, kases čekos, tējkannās un citos plastmasas izstrādājumos. Viens no iniciatīvas ierosinātājiem ir ķīmijas profesors, izgudrotājs Ivars Kalviņš. Kustībai pievienojušies onkoloģe Dace Baltiņa, endokrinologs Valdis Pīrāgs, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Ikdienā uzņemam toksiskas vielas

Kopš 2017.g. 12. janvāra Eiropas Savienībā bisfenols A tiek klasificēts kā viela, kura atstāj toksiskas sekas uz cilvēka reproduktīvo sistēmu. Līdz ar to kopš 2018. gada 1. marta visiem bisfenola A ražotājiem, importētājiem un piegādātājiem būs jāmarķē izstrādājumi, kuri satur šo bīstamo vielu, kā «toksiski reproduktīvajai sistēmai».

«Mums ir visattīstītākās medicīnas tehnoloģijas pasaules vēsturē, bet nāvējošo slimību skaits nesamazinās, tas turpina pieaugt. Kādēļ tā?» jautā iniciatīvas autori.

«Mēs cīnāmies ar sekām – slimībām un cenšamies likvidēt simptomus, bet pārāk maz aizdomājamies, kas ir šo slimību cēloņi.» Kustības «Par veselīgu Latviju» pārstāvji ir pārliecināti, ka viens no lielākajiem slimību cēloņiem ir toksiskās vielas, kuras uzņemam ik dienas kopā ar pārtiku. «Mūsdienās gandrīz katrs pārtikas produkts ir iepakots kādā plastmasas iepakojumā: kārbā, plēvē vai pudelē. Bīstamākā viela, kas sastopama plastmasā, ir bisfenols A. Tā ir cilvēka radīta ķimikālija, no kuras izgatavo lielās, vairākkārt lietojamās ūdens pudeles, kompaktdiskus, virtuves piederumus, nesenā pagātnē arī bērnu pudelītes un vēl citas lietas. Tāpat bisfenolu A pievieno pārklājumam konservu kārbās, lai metāls nesaskartos ar ēdienu un nebojātu to.

Bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, iejaukties mūsu hormonālajā sistēmā.

Vairāk nekā 130 pētījumi pēdējo 10 gadu laikā uzrādījuši, ka bisfenols A var izraisīt diabētu, aptaukošanos, krūts un prostatas vēzi un citas slimības. Skaidrs arī, ka tieši bērniem bisfenols A pat niecīgās devās var nodarīt lielāku kaitējumu, jo tas iejaucas hormonālajā sistēmā tās aktīvākās attīstības posmā.»

Pastāsti draugiem!

Gan Eiropas Savienībā, gan ASV bisfenolu A ir aizliegts izmantot bērnu pudelīšu sastāvā, taču tas joprojām sastopams daudzos citos pārtikas iepakojumos. Francijā kopš 2015. gada bisfenols A ir aizliegts pārtikas iepakojumā vispār - gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Latvijai būtu jāseko Francijas piemēram un pilnībā jāaizliedz kaitīgā plastmasa ar bisfenolu A lietošanai visu pārtikas produktu iepakojumā,

teikts paziņojumā. «Francijā bisfenols A atļauts tikai dzīvnieku barības iepakošanai. Kamēr tiek vākti paraksti un gaidām oficiālu aizliegumu, vienīgais veids, kā samazināt bisfenola A uzkrāšanos mūsu organismā, ir izvēlēties pārtiku, kas nav iepakota plastmasā, kura satur kaitīgo vielu. Svarīgi ir pastāstīt par bisfenola A bīstamību draugiem un kolēģiem. Izvēloties produktus plastmasas iepakojumos, izvairies no savienojumiem - «PC», «PVC», «PC-7», «7-OTHER», kas norādīti iepakojuma apakšā. Šie plastmasas izstrādājumi satur bisfenolu A.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu