Aptauja: Latvijā 74% iedzīvotāju savu mājokli uzskata par drošu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā 74% iedzīvotāju uzskata, ka viņu mājoklis ir drošs, liecina apdrošinātāja «Gjensidige» sadarbībā ar «OMD Latvia» februārī veiktā aptauja «Mājokļa drošības uztvere Latvijas iedzīvotāju vidū».

Tomēr iedzīvotāji pilnībā nenovērtē iespējamos riskus un ne vienmēr pietiekami parūpējas, lai tos laikus novērstu, teikts «Gjensidige» paziņojumā medijiem.

Lai gan 93% aptaujāto ir aizdomājušies par iespējamiem mājokļa drošības riskiem, iedzīvotāji kā biežāko mājokļa pasargāšanas darbību min pašu uzmanību - parūpēšanos, lai, izejot no mājas, būtu izslēgtas visas elektroierīces (62%). Vienlaikus tikai 8% aptaujāto mājoklī tur ugunsdzēšamo aparātu, bet 15% ierīkojuši pretielaušanās signalizāciju.

Mājokli par drošu visbiežāk uzskata iedzīvotāji ar bērniem līdz divu gadu vecumam, mājdzīvnieku īpašnieki, iedzīvotāji ar vidēji augstiem un augstiem ienākumiem, kā arī jauno privātmāju un dzīvokļu projektu īpašnieki.

Aptauja atklāj: cilvēki, kuri iepriekš pieredzējuši kādu nelaimi mājoklī (sadūmojums, applūšana, zādzība) retāk uzskata mājokli par drošu un saskata vairāk iespējamo risku. Retāk mājokli par drošu uzskata arī vecu ēku iedzīvotāji un cilvēki ar zemākiem ienākumiem, kā arī lauku reģionu iedzīvotāji.

Cilvēki par galvenajiem riskiem mājoklī uzskata zādzības (43%), ugunsnelaimes (42%) un applūšanu (37%), taču darbības, kuras palīdzētu novērst iespējamo nelaimi, veic nepilnīgi. Lai izvairītos no zādzībām, 46% aptaujāto par pietiekošu aizsardzību uzskata atbilstošus logus un durvis, 25% mājoklis ir aprīkots ar durvju kodu vai apsardzi, taču 18% par pietiekamu drošību uzskata mājoklī esošo suni. Ugunsdrošības gadījumā vairums iedzīvotāju paļaujas uz savu uzmanību, bet 24% aptaujāto mājoklī ir ierīkots dūmu detektors, un tikai 1% cilvēku cenšas turēt pieejamas evakuācijas izejas.

Aptauja atklāj, ka visbiežāk cilvēki saskārušies ar mājokļa applūšanu savas vai kaimiņu vainas dēļ (35%), sadūmojumu mājās (12%) un zādzībām (10%). Šie rezultāti liecina par to, ka cilvēku priekšstats par potenciālajiem riskiem neatbilst reālajai ikdienas situācijai, kā rezultātā tie neveic nepieciešamās darbības, lai risku mazinātu, uzskata «Gjensidige».

No izvaicātajiem 37% norādījuši, ka savu mājokli pasargā, to apdrošinot. Visbiežāk mājokli izvēlējušies apdrošināt iedzīvotāji, kuri kā galveno risku min zādzību un ugunsdrošību.

Aptauja veikta internetā, izmantojot CAWI metodi. Aptaujāti 706 iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 65 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu