Pētījums: Neatkarīgajiem medijiem Austrumu partnerības valstīs trūkst iespēju attīstīties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Neatkarīgie mediji Eiropas Austrumu partnerības valstīs cieš no naudas trūkuma, dažkārt arī no varasiestāžu vajāšanas, tiem trūkst apstākļu, kas ļautu žurnālistiem profesionāli augt, bet mediju uzņēmumiem veselīgi attīstīties, liecina Baltijas Mediju izcilības centra veiktā starptautiska pētījuma rezultāti.

Vienlaikus pētījumā norādīts, ka minētos robus var līdzēt aizpildīt koordinēta mediju attīstības organizāciju rīcība.

Kā aģentūru LETA informēja Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Rita Ruduša, pētījums «Austrumu partnerības krievvalodīgo mediju iemaņu audits» apzinājis Austrumu partnerības valstu žurnālistu iemaņas krievvalodīgajos medijos, kas piedāvā alternatīvu Krievijas propagandai.

Pētnieku komanda no Moldovas, Armēnijas, Ukrainas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas un Gruzijas apkopojusi datus, kas var kalpot par uzziņu materiālu gan žurnālistiem, gan mediju attīstības organizācijām. Tas iezīmē plašu mediju vajadzību loku, sākot no uzņēmējdarbības plānošanas un beidzot ar avīžu dizainu un datu žurnālistiku.

Pētījums sniedz arī rekomendācijas gan konkrētām valstīm, gan reģionam kopumā, piedāvājot risinājumus minētajām vajadzībām.

«Pētījums piedāvā unikālu un vērtīgu pamatu turpmākajam šī reģiona neatkarīgo mediju veselības novērtējumam. Ceram, ka tas palīdzēs ne tikai medijiem pašanalīzē, bet arī veicinās koordinētu neatkarīgo mediju atbalstu, padarot to gudrāku un mērķtiecīgāku,» norādīja Ruduša.

Viņa arī informēja, ka pētījums tiek prezentēts šodien Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā mediju profesionāļiem, akadēmiķiem un atbalsta organizācijām forumā «Ko grib mediji?», ko organizē Baltijas Mediju izcilības centrs sadarbībā ar Moldovas Neatkarīgās žurnālistikas centru.

Pētījuma rezultātus prezentē tā autori, savukārt paneļdiskusijā piedalīsies aģentūras «Reuters» institūta asociētā pētniece Floriana Fossato, aģentūras «Internews» Eiropas un Eirāzijas programmas reģionālā direktore Džiliana Makormaka, kā arī Moldovas Krievvalodīgo žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja Jūlija Semjonova.

Pētījumu «Austrumu partnerības krievvalodīgo mediju iemaņu audits» Baltijas Mediju izcilības centrs veicis ar Eiropas Demokrātijas fonda atbalstu.

Baltijas Mediju izcilības centrs ir platforma žurnālistikas attīstībai Baltijā, Austrumu partnerības valstīs un citos reģionos, kas veicina žurnālistu profesionālo izaugsmi, stiprina mediju lietotāju kompetenci un kritisko domāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu