Mamikins vizītē Sīrijā ticies ar diktatoru Asadu un izdalījis humāno palīdzību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andreja Mamikina birojs

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins vizītē Sīrijā ticies ar diktatoru Bašaru al Asadu, kuram atstāstījis Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča teikto par to, ka autoritārais līderis ir pelnījis vien izmeklēšanas procesu Starptautiskajā tiesā. Savukārt masu slepkava Asads uz to atbildējis, ka «šādi politiķi ir itin kā uzkāpuši kokā un tagad nezina kā no tā nokāpt».

Trīs dienu vizītes ietvaros Sīrijas republikā Mamikins apmeklēja Aleppo un Damaskas pilsētu, tikās ar ANO ofisa Sīrijā un Sarkanā Pusmēness pārstāvjiem, Aleppo gubernatoru, diktatoru Bašaru al Asadu, parlamenta deputātiem un spīkeru, ar nacionālās samierināšanas un ārlietu ministru, kā arī ar valsts reliģiskajiem līderiem, teikts deputāta paziņojumā medijiem.

Vizītes pirmajā dienā Andrejs Mamikins kopā ar kolēģēm Igaunijas eiroparlamentārieti Janu Toom un Latvijas eiroparlamentārieti Tatjanu Ždanoku pasniedza organizācijas Caritas humanitāro palīdzību.

«Adaptētie piena maisījumi ir tas, kā patiešām trūkst! 50 kg maisījuma, kurus mēs ar kolēģiem atvedām, ir piliens jūrā, bet ANO ofisa pārstāvji Sīrijā stāstīja mums to pašu: tonnas humanitārās palīdzības, kuras ik mēnesi tiek nomestas DAESH un Džabhat-an- Nusra kontrolējamajās teritorijās, nespēj apmierināt visu valsts iedzīvotāju vajadzības,» stāstīja Mamikins.

«Turklāt Sīrijas Sarkanā Pusmēness pārstāvji kļuva par aculieciniekiem tam kā, tā saucamā, Brīvā Sīrijas armija izlaupīja onkoloģiskajiem slimniekiem domāto zāļu noliktavu; šīs neģēlības aculiecinieki bija Sarkanā Pusmēness pārstāvji. Pēdējā laikā Sīrijā strauji pieagusi saslimšana ar vēzi, bet visas Aleppo farmakoloģijas fabrikas ir iznīcinātas,» pauda parlamentārietis.

Otrajā vizītes dienā Andrejs Mamikins piedalījās Sīrijas Nacionālās padomes (parlamenta) kopējā ārlietu sanāksmē un tikās ar spīkeru Hadiju Abbasu (Khadya Abbas).

«Taču īpašu iespaidu uz mani atstāja saruna ar nacionālās samierināšanas ministru Ali Haidaru, kurš pārstāv Sīrijas Sociālnacionālo partiju, kas ir Bašara al Asada strikta opozīcija. 2012. gadā terorisma draudu priekšā, viņa partija, atšķirībā no pārējās opozīcijas, kas ņēma rokās ieročus, kopā ar Asada «Baas» izveidoja koalīciju. Ministrs man tā arī atbildēja: «Te nav runa par simpātiju vai antipātiju pret Bašaru al Asadu, bet gan jautājums ir par to: atdot vai nē valsti rīkļu rāvējiem; pat, ja man ir politiskas pretenzijas pret prezidentu,» tikšanos rezumēja Mamikins.

Vizītes pēdējā dienā Mamikinu kopā ar kolēģiem uzņēma valsts Ārlietu ministrijas vadītājs un prezidents Bašars al Asads. «Es citēju Sīrijas prezidentam Latvijas ĀM vadītāja Edgara Rinkeviča citātu par to, ka Asads ir pelnījis vien izmeklēšanas procesu Starptautiskajā tiesā,» stāstīja A. Mamikins, - «Sīrijas prezidents man atbildēja uz šo citātu, ka tādi politiķi ir itin kā uzkāpuši kokā un tagad nezina kā no tā nokāpt!» pastāstīja eiroparlamentārietis.

Kopā ar Andreju Mamikinu Sīrijā viesojās vēl 5 eiroparlamentārieši: Jana Toom (ALDE, Igaunija), Stefano Maulu (EPP, Itālija), Tatjana Ždanoka (Greens/EFA, Latvija), Havjers Kouso Permujs (GUE, Spānija) un Fabio Massimo Kastaldo (EFDD, Itālija). Pēc Mamikina vārdiem, Eiroparlamenta deputātu grupa Sīrijā pārstāvēja praktiski visu EP politisko grupu spektru, un tā veidos nākamās EP miera procesa atbalsta intergupas kodolu. Šai grupai esot izteikuši vēlmi pievienoties vēl 10 Eiropas Parlamenta deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu