«Rīgas ūdens»: par ūdens kvalitāti galvaspilsētas namos atbild apsaimniekotāji un paši iedzīvotāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ūdens kvalitāte Rīgas namos ir apsaimniekotāju un pašu iedzīvotāju rokās, portālam TVNET atzina Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība SIA «Rīgas ūdens». Uzņēmums norāda, ka Rīgas iedzīvotājiem piegādātā ūdens temperatūra nepārsniedz +8 grādus pēc Celsija.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati liecina, ka līdz marta sākumam Latvijā reģistrēti astoņi leģionāru slimības gadījumi. Savukārt aizvadītā gada laikā kopumā Latvijā tika konstatēti 24 saslimšanas gadījumi ar minēto slimību. Slimības izraisītājs īpaši vairojas temperatūrā no +20 līdz +50 grādiem pēc Celsija, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī. Baktērijas iet bojā, ja ūdens temperatūra pārsniedz 65 grādus.

Uzņēmumā «Rīgas ūdens» skaidroja, ka galvaspilsētā katru dienu tiek veikta dzeramā ūdens kontrole un tā kvalitāte atbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām. Pašreiz rīdziniekiem piegādātā ūdens temperatūra nepārsniedz +8 grādus pēc Celsija, un pie tik zemas temperatūras nenotiek legionellu savairošanās un neveidojas infekcijas perēkļi.

«Jāpiebilst, ka

«Rīgas ūdens» atbild par piegādātā ūdens kvalitāti līdz ievadam namā, tālākā atbildība ir namu apsaimniekotāju un pašu iedzīvotāju rokās.

Ja namā ir neliels ūdens patēriņš vai ūdens netiek patērēts vispār - tad ūdens caurulēs sastāvas, sasilst un veidojas ļoti labi apstākļi, lai legionellas savairotos lielā daudzumā un veidotos iespējamais infekcijas perēklis. Ja kāda nama dzīvoklī šāds perēklis tiek konstatēts, tad iedzīvotāju informēšanu par nepieciešamajiem pasākumiem veic SPKC,» TVNET sacīja «Rīgas ūdens» pārstāvis Artūrs Mucenieks.

TVNET jau vēstīja, ka Lietuvas galvaspilsētā Viļņā izsludināta ārkārtēja situācija saistībā ar leģionāru slimības uzliesmojumu. Pilsētā no slimības miruši jau trīs cilvēki.

Cilvēks ar šo slimību var inficēties, ieelpojot ūdens pilieniņus, kad inficētais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Ar slimību nevar inficēties, dzerot ūdeni vai tajā peldoties un mazgājoties vannā. Baktērijai ir jānokļūst cilvēka plaušās, lai radītu slimības izpausmes.

Legioneloze bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis). Tās smagums svārstās no viegla drudža līdz smagam plaušu iekaisumam. Slimībai ir raksturīgs straujš sākums, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 39 – 40,5 grādiem pēc Celsija, kā arī sauss klepus, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumi, pneimonija, sirds un nieru darbības traucējumi.

Saslimšanas simptomu parādīšanās gadījumā ir nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta. Ārstēšanās visbiežāk notiek stacionārā. Ja slimība netiek ārstēta, letālo gadījumu skaits var sasniegt pat 39 procentus. Inficēšanās ar legionelozi ir bīstama cilvēkiem ar jau eksistējošām saslimšanām un novājinātu imūnsistēmu.

Lai izvairītos no inficēšanās, speciālisti aicina sekot tam, lai aukstā ūdens temperatūra būtu zem +20 grādiem, bet karstā – virs +50 grādiem. To var panākt, aptuveni vienu minūti ūdeni notecinot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu