Ķirsis aicinās ģenerālprokuroru celt prasību tiesā pret «Rīgas satiksmes» valdes locekļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Rīgas mēra kandidāts Vilnis Ķirsis (V) aicinās ģenerālprokuroru celt prasību tiesā Rīgas pašvaldības kā iedzīvotāju kopuma vārdā pret SIA «Rīgas satiksme» valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāju Nilu Ušakovu (S).

Šodien pēc «Vienotība» frakcijas vadītājas Sarmītes Ēlertes un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK»(VL-TB/LNNK) frakcijas vadītāja Daiņa Loča aicinājuma Rīgas domes darba kārtībā tika iekļauts jautājums par «Rīgas satiksme» valdes locekļu atbilstību amatam saistībā ar Konkurences padomes lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu. Lēmuma projektā aicināts Konkurences padomes piespriesto sodu piedzīt no «Rīgas satiksmes» valdes locekļiem un kapitāla daļu turētāja Ušakova personiskajiem līdzekļiem.

Ēlerte aicināja atbalstīt izstrādāto lēmuma projektu, kas paredz «Rīgas satiksmei» lauzt līgumu ar pilnsabiedrību «Rīgas mikroautobusu satiksme», kā arī izvērtēt valdes locekļu atbildību amatam. Turklāt viņa norādīja, ka ir jānodrošina tas, ka soda nauda netiks maksāta no nodokļu maksātāju naudas.

Līdzziņotājs Locis pauda, ka domniekiem svarīgākais ir tas, ko tālāk darīs «Rīgas satiksme». Viņš uzsvēra, ka būtiskākās ir iedzīvotāju intereses, jo viņi ir pelnījuši adekvātu pakalpojumu par atbilstošu cenu.

Viņš uzsvēra, ka ir jāprasa atbildība no kapitāldaļu turētāja, kam ir uzdots atbildēt par šo nozari.

Deputātu jautājumi un debates ieilga uz teju divām stundām. Pēc ļoti garām un skaļām diskusijām, kurās iesaistījās vairums domes deputātu, lēmuma projekts tika noraidīts, par balsojot tikai opozīcijas deputātiem.

Ķirsis aģentūrai LETA pastāstīja: tā kā dome šo jautājumu noraidīja, viņš vērsīsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, aicinot izvērtēt Konkurences padomes konstatētos likuma pārkāpumus un nepieciešamības gadījumā izvērtēt prokuroram likumā noteiktās tiesības celt prasību Rīgas pašvaldības kā iedzīvotāju kopuma interesēs pret «Rīgas satiksmes» valdes locekļiem un «Rīgas satiksmes» kapitāldaļu turētāju par pašvaldībai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu.

Tāpat viņš aicinās ģenerālprokuroru izvērtēt nepieciešamību vērsties ar prasības pieteikumu tiesā arī pret pilnsabiedrību «Rīgas mikroautobusu satiksme» (RMS) par tās prettiesiskās rīcības un neatļautās vienošanās rezultātā pašvaldībai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu.

Iesniegumā Ķirsis raksta, ka «Rīgas satiksmes» valdes pretlikumīgo darbību dēļ pašvaldībai var tikt nodarīti ievērojami zaudējumi.

«Ņemot vērā, ka «Rīgas satiksme» ir 100% Rīgas pilsētas pašvaldībai piederoša kapitālsabiedrība, kam regulāri tiek piešķirtas dāsnas dotācijas no Rīgas pašvaldības budžeta, uzņēmuma nodarītie zaudējumi skar arī pašvaldības intereses. Nav pieļaujams, ka Konkurences padomes uzlikto sodu «Rīgas satiksme» un RMS prettiesiskās darbības dēļ nāktos segt no Rīgas nodokļu maksātāju naudas,» raksta Ķirsis.

Viņš arī norāda, ka Rīgas pašvaldība nav ieinteresēta savu interešu aizstāvēšanā un nevērsīsies pret valdes locekļiem un komercsabiedrību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu