Leģionāru slimības izplatības ierobežošanai ūdenim krānā būtu jābūt 55 grādus karstam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai ierobežotu leģionāru slimības izplatību - inficēšanos ar legionellas baktēriju - paredzēts noteikt, ka karstā ūdens temperatūrai izdales vietā, tai skaitā katrā dzīvoklī, ir jābūt ne zemākai par 55 grādiem pēc Celsija. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu apstākļus, kuros baktērijas nevar savairoties.

Veselības ministrijas izstrādātajos priekšlikumos Ministru kabineta noteikumiem rosināts arī, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājam regulāri būs jāveic ēkas iekšējo ūdensvadu un siltummezglu pārbaude un novērtēšana, kā arī riska faktoru novēršana.

Konstatējot dzīvojamās mājas ūdensapgādes sistēmā infekcijas izraisītāju klātbūtni, ēkas pārvaldītājam būtu pienākums nekavējoties brīdināt mājas īpašniekus un citus tās iedzīvotājus, sniedzot informāciju par attiecīgo slimību un ieteikumus tās profilaksei, kā arī informēt par pasākumiem, kas tiks veikti, lai novērstu iedzīvotāju inficēšanās risku.

Pēc veselības ministres Andas Čakšas un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena («Vienotība») vienošanās grozījumi Ministru kabineta noteikumos par dzīvojamo māju sanitāro apkopi valdībā tiks virzīti tuvākajā laikā.

Veselības ministre arī uzdevusi Slimību profilakses un kontroles centram pārskatīt iekšējās procedūras, lai ēku apsaimniekotāju un iedzīvotāju informēšana un brīdināšana notiktu iespējami operatīvākajā veidā.

Legionellas baktērija var izraisīt saslimšanu ar legionelozi - relatīvi retu infekcijas slimību, kura bieži norit kā plaušu karsonis. Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās dzīves vietā, karstā un aukstā ūdens sistēmās nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas kavētu legionellu savairošanos. Tāpat jāseko tam, lai aukstā ūdens temperatūra būtu zem +20̊C, bet karstā – virs +50̊C, no atgriezta krāna aptuveni pēc vienas minūtes jau būtu jātek šādas temperatūras ūdenim. Svarīgi ir regulāri attīrīt dušas galviņas no organiskā un neorganiskā aplikuma, kā arī dezinficēt, izmantojot hloru saturošus dezinfekcijas līdzekļus vai ieliekot verdošā ūdenī. Tāpat vismaz reizi nedēļā dažas minūtes būtu jātecina ūdens krānos un dušās, kas tiek reti izmantoti. Tas jādara arī ikreiz pirms ūdens lietošanas pēc ilgstošas prombūtnes.

Jau ziņots, ka leģionāru slimība šogad apstiprināta astoņiem cilvēkiem, tostarp vienam bērnam. Trīs no saslimšanas gadījumiem beigušies letāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu