Ušakovs samaksājis € 140 sodu un «Facebook» lapu uzturēs kā privātpersona

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa») samaksājis viņam piespriesto 140 eiro sodu par saziņu sociālajos tīklos svešvalodās. Savā «Facebook» profilā viņš informē, ka prasība Satversmes tiesai (ST) par, viņaprāt, netaisnīgo sodu tiek gatavota. Līdz ST spriedumam Ušakovs saziņu sociālajos tīklos uzturēšot par saviem, nevis pašvaldības līdzekļiem.

Ušakovs skaidro, ka Valsts valodas centra uzlikto sodu samaksājis no personīgiem līdzekļiem. Tāpat arī jurists, kurš gatavo prasību tiesai, tiekot atalgots no privātiem līdzekļiem.

«Līdz Satversmes tiesas spriedumam esošās

Rīgas domes «Facebook» lapas krieviski un angliski uzturēšu es pats un mani kolēģi.

Un tikai par saviem, nevis pašvaldības līdzekļiem. Šajās lapās mēs turpināsim izvietot visu nepieciešamo informāciju, kā arī atbildēt uz rīdzinieku jautājumiem tajās valodās, kurās būs rīdziniekiem ērtāk komunicēt, tajā skaitā krieviski,» raksta Rīgas mērs.

Viņš norāda, ka tādējādi nokļūst ārpus Valsts valodas likuma jurisdikcijas, jo «šo saziņu neīstenos pašvaldība, bet gan vienkārši personu grupa, kas vēlas palīdzēt pašvaldībai un rīdziniekiem».

Jau ziņots, ka 13.martā stājās spēkā Ušakovam piemērotais 140 eiro naudas sods saistībā ar pašvaldības īstenoto saziņu sociālajos tīklos arī svešvalodās - krievu un angļu valodā. Kā informēja Rīgas apgabaltiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Ludmila Poļakova, tiesnesis Guntars Stūris un tiesnese Daiga Kalniņa saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu nolēma atteikt ierosināt apelācijas tiesvedību, jo nepastāv tās ierosināšanas pamati.

Iepriekš Ušakovs pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas nolēmumu atstāt negrozītu VVC direktora lēmumu.

No Vidzemes priekšpilsētas tiesas sprieduma secināms, ka pašvaldībai saziņā ar iedzīvotājiem arī sociālajos tīklos jālieto tikai valsts valoda.

Valsts valodas likums nosaka, ka valsts un pašvaldības iestādes sabiedrības informēšanai paredzēto informāciju sniedz tikai valsts valodā un tikai atsevišķos izņēmuma gadījumos - svešvalodā.

Pēc sprieduma paziņošanas Ušakovs uzstāja, ka vērsīsies ST un Eiropas Cilvēktiesību tiesā, norādot, ka tiesu instanču lēmumi ir politiski, neprofesionāli un nekompetenti. Viņš solīja, ka Rīgas dome turpinās sazināties ar pilsētas iedzīvotājiem svešvalodās.

Latvijas tiesnešu biedrība par Ušakova izteikumiem ir sašutumā, norādot, ka paziņojumi no augstu amatpersonu puses, bez pamata apšaubot tiesneša kompetenci, ir nepieņemami un liecina par attiecīgās amatpersonas vājo izpratni par tiesu varu un tās lomu demokrātiskā sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu