KNAB pērn sāka 19 kriminālprocesus, kas ir par 26% vairāk nekā 2015.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2016.gadā sāka 19 kriminālprocesus, kas ir par 26,3% vairāk nekā iepriekšējā gadā, kad sākti 14 procesi, liecina biroja apkopotā informācija.

Gada pirmajā pusgadā tika sākti 11 kriminālprocesi, no kuriem četri sākti pēc iegūtās operatīvās informācijas. Otrajā pusgadā sākti astoņi kriminālprocesi, no kuriem četri kriminālprocesi sākti, pamatojoties uz Operatīvo izstrāžu nodaļas sniegto informāciju.

Izmeklējot koruptīvus noziedzīgus nodarījumus, 2016.gadā kriminālvajāšanai prokuratūras iestādēm kopā tika nosūtīti 14 kriminālprocesi pret 35 personām, savukārt 15 kriminālprocesos pieņemti lēmumi par kriminālprocesu izbeigšanu.

Neminot personu vārdus, par nozīmīgākajiem kriminālprocesiem pērn KNAB uzskata kriminālprocesu pret bijušo Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāju Anatoliju Abramovu par, iespējams, notikušiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, proti, kukuļņemšanu. Tāpat birojs atzīmē kriminālprocesus par iespējamo politisko partiju un politisko partiju apvienību nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un par tiesas priekšsēdētāja, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Kā ziņots, šajā lietā figurē bijušais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis, uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, kā arī no amata atstādinātā tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa.

Savukārt no pērn prokuratūrai kriminālvajāšanai nodotajām lietām KNAB atzīmē lietu pret bijušo Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu par kukuļņemšanu un kukuļa piesavināšanos un Gulamu Gulami par kukuļdošanu par labvēlīgu tiesas nolēmumu taisīšanu, kopumā kukulī nododot vairāk nekā 45 000 eiro. Šī lieta gan līdz tiesai nenonāca, jo tika panākta vienošanās.

Tāpat birojs, nosūtot Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokuroram krimināllietas materiālus, rosināja sākt kriminālvajāšanu par VAS «Latvijas dzelzceļš» bijušā vadītāja Uģa Magoņa 500 000 liela kukuļa pieņemšanu.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers februāra beigās norādīja, ka «visas aktīvās izmeklēšanas un darbības šajā lietā ir pabeigta». Pēc Kalnmeiera sacītā, darbi esot finiša taisnē, un prokurors gatavojos lietas nodošanu tiesai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu