Rīgas bāriņtiesa aicina vecākus šķiroties neizmantot bērnus savu attiecību risināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgas bāriņtiesa aicina vecākus šķiršanās gadījumos pārvarēt emocijas un neizmantot bērnu savu attiecību risināšanā, pauda Rīgas bāriņtiesas pārstāve Linda Veržbicka.

Kā ticis uzvērts Advokatūras dienu atklāšanas pasākumā, arī Rīgas bāriņtiesa aicina vecākus pārvarēt emocijas strīdu gadījumā un bērna interesēs pievērsties racionālai vidusceļa rašanai.

Rīgas bāriņtiesā atklāj, ka strīdi vecāku šķiršanās gadījumos kļūst sarežģītāki un komplicētāki. Vecāki risina savas domstarpības nevis konstruktīvi, bet emocionāli, un tas neļauj veidot jēgpilnas un uz risinājumu vērstas sarunas. Vecāki šķiršanos uzsāk kā cīņu, bieži vien atstājot bērna lomu bez vērības, lai gan vecākiem prioritāri ir jārespektē bērna vēlmes un viņa tiesības uzturēt attiecības ar abiem vecākiem.

Lietās, kurās bāriņtiesa sniedz atzinumu pēc tiesas pieprasījuma par saskarsmes tiesības noteikšanu šķirti dzīvojošam vecākam ar bērnu, dzīvesvietas vai viena vecāka atsevišķas aizgādības noteikšanu, bāriņtiesa aizstāv bērna intereses un piedalās tiesas sēdēs, faktiski varētu teikt bērna advokāta lomā, sniedzot informāciju par bērna viedokli un vērtējumu (atzinumu) par bērna interesēm atbilstošu situācijas risinājumu. Šajās lietās Rīgas bāriņtiesas darbinieki piedalās vidēji piecās līdz sešās tiesas sēdēs dienā. Pagājušā gada laikā kopumā tās bija 1285 tiesas sēdes.

Advokatūras dienu atklāšanā tika atgādināts, ka bērns nedrīkst būt līdzeklis, ar kuru pieaugušie risina savas personiskās attiecības, kam piekrīt arī bāriņtiesa, bet diemžēl prakse rāda, ka vecāku ambīcijas un aizvainojums bieži vien ir tik liels, ka viņi orientējas uz savām vēlmēm, un tiesā nepiekrīt bāriņtiesas paustajam viedoklim, par to, kas konkrētajos apstākļos atbilst bērna interesēm. Nereti situāciju vēl vairāk pasliktina tas, ka vecāki vēršas ne tikai tiesā, bet arī citās institūcijās, tai skaitā, arī bāriņtiesā, lai vecākam pārtrauktu aizgādības tiesības. Attiecīgajos gadījumos parasti tam nav faktiska pamata, turklāt tas situāciju nekādā veidā neatrisina, gluži pretēji - paildzina nenoteiktību un tiesvedības procesu.

Jāpiebilst, ka diemžēl šajās situācijās vecāki līdz galam neizprot, ka strīdi un tiesāšanās, kas var ilgt pat vairākus gadus, palielina bērna psiholoģisko un sociālo problēmu risku, un vecāku šķiršanās bērnam jebkurā gadījumā ir traumatiska, tāpēc arī Rīgas bāriņtiesa aicina vecākus pārvarēt emocijas, korekti izturēties vienam pret otru un savstarpējās nesaskaņas risināt mierīgā ceļā nepieciešamības gadījumā piesaistot speciālistus, piemēram, apmeklējot šķirto pāru terapiju vai mediācijas pakalpojumus, jo bērnu emocionālā labsajūta un līdz ar to arī attīstības perspektīva vislielākajā mērā atkarīga no vecāku pienākumu pildīšanas un bērna vajadzību izpratnes un respektēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu