Brigmanis atsevišķos gadījumos varētu atbalstīt eitanāziju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdošās koalīcijas politiķi pagaidām atturīgi komentāros par parakstu vākšana, lai legalizētu eitanāziju, uzsverot, ka šis ierosinājums būs rūpīgi jāvērtē.

Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) šī tēma absolūti nekad nav apspriesta, taču ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, vaicāts, vai atbalsta eitanāzijas ieviešanu attiecībā uz neārstējami slimiem cilvēkiem, kas cieš neciešamas sāpes, atbildēja apstiprinoši, reizē piebilstot, ka pauž savu personīgo viedokli. Saskaņā ar viņa personīgajām izjūtām katrs cilvēks, kurš ir pie pilnas apziņas, ir pilnīgi atbildīgs par savu dzīvi. Tāpēc cilvēks, kurš ir neārstējami slims un cieš neciešamas sāpes, var pieņemt lēmumu kā rīkoties ar savu dzīvi, pauda politiķis. Ja cilvēks nav rīcībspējīgs, taču par viņu attiecīgu precīzu slēdzienu ir snieguši mediķi, tad šajā jautājumā lēmumu varētu pieņemt viņa tuvinieki, kuriem juridiski būtu šādas tiesības, norādīja Brigmanis. Savukārt ZZS par šo jautājumu varētu spriest, kad tā skatīšana aktualizēsies Saeimas darba kārtībā, pieļāva politiskā spēka līderis.

«Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka šī iniciatīva būs ļoti rūpīgi jāvērtē, ja tā tiks iesniegta parlamentā. Viņa prognozēja, ka diskusijas par šo jautājumu arī notiks tad, ja tiks savākts vairāk par 10 000 parakstu, lai minēto priekšlikumu iesniegtu Saeimā. Vienlaikus politiķe piebilda, ka pašlaik ir maz valstu, kur eitanāzija ir atļauta.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars arī atturējās paust konkrētu nostāju šajā jautājumā, norādot, ka pagaidām iniciatīva nav savākusi daudz parakstu.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana par eitanāzijas legalizēšanu, par ko dažu dienu laikā savākts jau gandrīz 1000 parakstu. Iniciatīvas autora ieskatā aktīvās eitanāzijas un ārsta asistētas pašnāvības atļaušanas ieguvums būs iespēja neārstējami slimiem cilvēkiem brīvprātīgi pārtraukt savas ciešanas.

Eitanāzijas legalizācijas jautājums Latvijā no jauna kļuva aktuāls pirms gada, kad sabiedrība saziedoja visu nepieciešamo summu - 10 000 eiro -, lai nedziedināmi slimais Viesturs Bundža piepildītu savu pēdējo vēlēšanos un viņš varētu doties uz Šveici, kas pazīstama kā eitanāzijas tūrisma galamērķis.

Toreiz Veselības ministrija (VM) pauda, ka eitanāzijas legalizācija Latvijā nav ministrijas dienaskārtībā. Toreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) sacīja, ka tā ir politiska izšķiršanās, un Latvija vēl nav gatava. Kā vēstīja LNT raidījums «Top 10», mediķu vidū vienotas nostājas par to nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu