«Lielo kapu draugi»: dome nereaģē uz sūdzībām par kapu izbraukāšanu un piemēslošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andris Gobins/Lielo kapu draugi

Biedrības «Lielo kapu draugi» aktīvisti nedēļas nogalē devušies talkā uzkopt Lielos kapus. To austrumu daļā pavēries nepatīkams skats - kapi ir izbraukāti, kā arī pamatīgi piemēsloti.

Foto: Andris Gobins/Lielo kapu draugi

Gobiņš norāda, ka iepriekš minētais zemesgabals, tāpat kā kapu daļa gar Klijānu ielu, jau sen atrodas Rīgas domes īpašumā, tomēr pašvaldība nereaģē uz iedzīvotāju sūdzībām par teritorijas izbraukāšanu un piemēslošanu. Neesot pat uzlikt zīme, kas liegtu iebraukt kapu teritorijā.

Pēc šā skata biedrības pārstāvis uzstāj, ka valstij jau šonedēļ jāizmanto pirmpirkuma tiesības Lielajos kapos. Viņaprāt, vienlaikus jāatsavina bez atlīdzības Rīgas domei piederošo Lielo kapu daļu, lai izbeigtu pārkāpumus un bojājumus kapu teritorijā.

Foto: Andris Gobins/Lielo kapu draugi

Jau ziņots, ka Kultūras ministrijā (KM) saņemts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) lūgums virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz dārzu un parku arhitektūras ansambli «Lielie kapi». VKPAI nav naudas kapu atpirkšanai, tāpēc pieprasījums nosūtīts izvērtēšanai Finanšu ministrijā (FM).

Rīgas dome neiebilst pret to, ka valsts izpirktu Lielos kapus. Tajā pašā laikā tā esot gatava arī pati uzņemties rūpes par teritoriju. Rīgas dome pirkuma līgumu pirms īpašumtiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā iesniedza VKPAI 17.februārī, un valstij jāpieņem lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu 60 dienu laikā.

FM lūgumu piešķirt 372 442 eiro Lielo kapu izpirkšanai saņēmusi 1.martā un veic izvērtēšanas procesu, iesaistot arī «Valsts nekustamos īpašumus». Priekšlikums paredz VKPAI valsts pirmpirkuma tiesības un iegādāties attiecīgo īpašumu, kā arī pēc iegādes FM pārņemt no VKPAI nekustamos īpašumus un normatīvajos aktos noteiktā kārtībā ierakstīt zemesgrāmatā uz valsts vārda FM personā.

Tāpat vēstīts, ka pagājušā gada 2.novembrī pašvaldība pārņēma Lielo kapu teritorijas uzkopšanas pasākumus, jo LELB nevarēja to atļauties veikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu