Pēc jaunās ASV administrācijas aicinājuma Latvija iemaksās € 110 000 atbalstam Sīrijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STRINGER / AFP

Ārlietu ministrija (ĀM) veiks iemaksas 110 000 eiro apmērā, lai īstenotu tūlītējās stabilizācijas pasākumus Sīrijā un palīdzētu izmeklēt un sodīt atbildīgos par Sīrijā veiktajiem noziegumiem un starptautisko tiesību pārkāpumiem, šodien lēma valdība.

Nepieciešamie līdzekļi tiks piešķirti no budžeta programmas «Iemaksas starptautiskajās organizācijās». 100 000 eiro nepieciešami Starptautiskās koalīcijas cīņai pret «Islāma valsti», lai veiktu atmīnēšanu Sīrijā, savukārt 10 000 eiro tiks iemaksāti ANO Ģenerālās asamblejas izveidotajā Starptautiskajā mehānismā (IIIM).

Šī gada janvārī Latvija saņēma aicinājumu no jaunās ASV valdības administrācijas paplašināt Latvijas iesaisti Starptautiskajā koalīcijā. Starptautiskās koalīcijas cīņu pret «Islāma valsti» koordinē ASV Valsts departaments sadarbībā ar ārpakalpojuma sniedzēju «Tetra Tech». Vienlaikus Latvija vienmēr ir atbalstījusi starptautiskās sabiedrības centienus, lai apturētu vardarbību Sīrijā, kā arī sauktu pie atbildības tos, kas Sīrijā pastrādājuši kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci.

Lai nepieļautu atbrīvoto teritoriju atkārtotu nonākšanu «Islāma valsts» vai citu teroristisku grupējumu kontrolē, pašlaik ir svarīgi pēc iespējas ātrāk uzsākt atbrīvoto teritoriju stabilizācijas pasākumus, sevišķi atmīnēšanas jomā, kas ir arī priekšnosacījums iekšēji pārvietoto personu un patvēruma meklētāju ārvalstīs atgriešanos atbrīvotajās teritorijās, norāda ĀM.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paudis atbalstu IIIM izveidei, un šī gada 27.februārī ANO Augstais Cilvēktiesību komisārs, tiekoties ar ministru, aicināja Latviju finansiāli atbalstīt IIIM darbību.

Ņemot vērā, ka jautājums par Sīrijas konfliktu turpinās dominēt starptautiskajā dienaskārtībā un sagaidāms, ka tas neizbēgami tiks pārrunāts gan divpusējo tikšanos laikā, gan tiks iekļauts valsts augstāko amatpersonu uzrunās, finansiāla atbalsta sniegšana IIIM ļaus pastiprināt Latvijas vēstījumus, papildinot tos ar konkrētu saturu par praktisku atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu