Bijušajam karavīram, kļūstot par zemessargu, izdienas stāžā ieskaitīs dienesta laiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Bijušajam karavīram, kļūstot par zemessargu, izdienas stāžā ieskaitīs profesionālajā dienestā pavadīto laiku, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Zemessardzes likumā.

Šobrīd, ja no profesionālā dienesta atvaļināts karavīrs iestājas Zemessardzē, saskaņā ar likumu profesionālajā dienestā nodienētais laiks netiek ieskaitīts izdienas stāžā un dienests Zemessardzē viņam sākas no nulles.

Tā rezultātā veidojas situācija, kad atvaļinātais karavīrs ar 20 gadu stāžu profesionālajā dienestā, iegūtu militāro izglītību un pieredzi, par Zemessardzes mācību vai uzdevumu izpildes dienu saņem zemāku kompensācijas apmēru nekā zemessargs, kurš Zemessardzē pilda dienestu tikai trīs gadus.

Grozījumi arī paredz, ka zemessargs, kurš apguvis paplašinātās pirmās palīdzības mācību kursa programmu, pildot dienesta pienākumus, ir tiesīgs sniegt paplašināto pirmo palīdzību, izmantojot Ministru kabineta apstiprinātajā sarakstā iekļauto aprīkojumu, medicīniskos materiālus un medikamentus.

Šobrīd likumā noteikts, ka Zemessardzē uzņemtajam rezerves karavīram un rezervistam saglabā jau piešķirto dienesta pakāpi, bet likumā nav paredzēts, ka Zemessardzē ir vecāko virsnieku dienesta pakāpes. Pēdējo gadu laikā ir palielinājusies no profesionālā dienesta atvaļināto karavīru interese par dienestu Zemessardzē. Lai piesaistītu dienestam Zemessardzē atvaļinātos vecākos virsniekus, grozījumi paredz, ka Zemessardzē būs arī majora, pulkvežleitnanta un pulkveža dienesta pakāpes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu