IDB izmeklē aizdomas par Marķitāna auto apturēšanas videoieraksta pazušanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšējās drošības biroja (IDB) sāktajā kriminālprocesā tiek izmeklētas arī aizdomas par video ieraksta pazušanu, kurā redzama Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka Guntara Marķitāna spēkrata apturēšana, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

IDB šonedēļ paziņoja, ka birojā ir sākts kriminālprocess par valsts amatpersonas bezdarbību, taču plašāku informāciju nesniedza. Šodien ministrs pastāstīja, ka kriminālprocess šobrīd ir sākts par faktu.

«Pirmkārt, redzam, ka ir bijis ātruma pārkāpums, taču nav noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Otrkārt, publiski izskanējis, ka no transportlīdzekļa ir pazudis ieraksts un šīs šaubas tagad ir jāizmeklē. Tāpēc ir kriminālprocess, lai noskaidrotu vai šis ieraksts ir pazudis. Šobrīd es nevaru pateikt, vai tas ir pazudis,» norādīja ministrs.

Sabiedrībā izskanējušās bažas, ka tagad, aizejot pensijā, ģenerālis tikšot sveikā cauri un iekšlietu struktūrās kā vainīgo atradīs kādu zema ranga darbinieku, ministrs atbildēja norādot, ka šobrīd kriminālprocesā ir jāpārbauda visi apstākļi un tikai pēc objektīvas izmeklēšanas varot panākt kādu rezultātu.

Kozlovskis arī apliecināja, ka nav izdarījis spiedienu uz Marķitānu, lai viņš dotos izdienas pensijā.

Ka vēstīts, VP paziņojumā presei šonedēļ rakstīja, ka Marķitāns pieņēmis lēmumu par dienesta pamešanu un došanos izdienas pensijā. VP priekšnieka vietnieka, Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka pienākumus no ceturtdienas uzdots pildīt Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšniekam pulkvedim Aleksandram Bukēvičam.

«Nekā personīga» martā ziņoja, ka Marķitāns vadījis dienesta automašīnu «Ford Mondeo», kuru par ātruma pārkāpumu apturējusi pretim braucošā Rīgas pārvaldes ceļu policijas 1.rotas ekipāža. Apturētais policijas priekšnieks kolēģiem apgalvojis, ka veic policistu pārbaudi. Viņš notikumu vietu pametis nesodīts.

VP preses pārstāvis Dairis Anučins aģentūrai LETA šonedēļ skaidroja, ka Marķitāna lēmums doties izdienas pensijā neietekmēs jautājumu par administratīvā soda piemērošanu saistībā ar ātruma iespējamo pārsniegšanu.

Tāpat policijā netiks izbeigta disciplinārlieta, kas gan nebija sākta tieši pret Marķitānu, bet par faktu saistībā ar notikušo. Anučins gan apliecināja, ka amatpersonai, kas vairs nav dienesta attiecībās disciplinārsodu piemērot nevar.

Marķitāns aģentūrai LETA atzina, ka ar automašīnu pārkāpis ātrumu, taču lēmums par došanos izdienas pensijā nav saistīts ar šo gadījumu.

Viņš skaidroja, ka sākotnēji sniedzot pirmos komentārus presei viņš nav zinājis par ātruma pārsniegšanu. Marķitāns skaidroja, ka veicot pārbaudi par ceļu policistu darbu viņš rīkojies atbilstoši iekšējam normatīvajam regulējumam un savām pilnvarām, tomēr «vienīgais mīnuss ir tas, ka pie šādiem apstākļiem tika pārkāpts atļautais braukšanas ātrums.»

Marķitāns gan šobrīd precīzi nezinot par cik esot pārkāpis ātrumu, jo odometrā nav skatījies. TV3 raidījums «Nekā personīga» vēstīja, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju viņa vadītā dienesta auto ātrums pārsniedzis 130 kilometrus stundā.

Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks arī uzskata, ka «Nekā personīga» paustās bažas, ka policijas ekipāžas automašīnā uzstādītās video iekārtas ieraksts, kur redzama viņa apturēšana, kaut kur pazudis vai, iespējams, dzēsts ir pilnīga nepareiza interpretācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu