Gudros, kā liegt pašvaldību ēdnīcās «pa lēto» paēst arī «svešajiem»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Hajime NAKANO

Valsts kontrole (VK) trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā aktualizēja jautājumu par ēdināšanas pakalpojumiem pašvaldību iestādēs, norādot, ka nereti par samazinātu cenu šo iestāžu, tai skaitā skolu, ēdnīcās maltītes ietur ne tikai tie, kam tas pienākas, bet arī citi apmeklētāji.

Kā sēdē pastāstīja Valsts kontroles (VK) Piektā revīzijas departamenta direktors Edgars Korčagins, deviņās pārbaudītajās pašvaldībās konstatēts, ka par pašvaldības iestādēs ēdināšanas pakalpojumiem, piemēram, skolās jāmaksā vairākas reizes mazāk par reālajām izmaksām.

Un, piemēram, skolas gadījumā, labumu no tā gūst ne tikai audzēkņi, kam tas pienākas, bet arī citi ēdnīcas apmeklētāji.

Saeimas deputāts Inesis Boķis (V) vaicāja, vai risinājums būtu divu dažādu cenu noteikšana par vienu un to pašu produktu skolu ēdnīcās. VK revīzijas departamenta direktors atbildēja apstiprinoši, jo tādā gadījumā darbinieki un citi ēdnīcas apmeklētāji maksātu par ēdienu reālo cenu, savukārt mazāku cenu varētu maksāt, piemēram, audzēkņi, ja pašvaldība skolēniem daļēji dotēs attiecīgās izmaksas.

Revīzijas tika veiktas Aknīstes, Alsungas, Alūksnes, Baltinavas, Ciblas, Raunas, Rugāju, Sējas un Vaiņodes novada pašvaldībā. No tām pakalpojumu maksas sistēma kā neapmierinoša atzīta Aknīstes, Baltinavas, Ciblas, Raunas, Rugāju un Vaiņodes pašvaldībās, bet pārējās sistēma novērtēta kā gandrīz apmierinoša.

Ēdināšanas pakalpojumu maksa šo pašvaldību iestādēs bija noteikta no 1,8 līdz piecām reizēm mazāka, nekā pakalpojuma reālās izmaksas.

VK norāda, ka problēmu rada tas, ka nav arī skaidrs, kāds ir piešķirtais dotācijas apjoms. Tāpat tiek norādīts, ka izmaksas tiek segtas arī citu novadu iedzīvotājiem.

VK par revīzijas secinājumiem ir informējusi Valsts ieņēmumu dienestu un vēl tiek vērtēts, vai ir pamats vērsties prokuratūrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu